Abuzuri pe internet, combătute prin colaborare transfrontalieră
Pe Internet circulă peste un milion de imagini cu copii supuşi abuzurilor iar în fiecare an sunt adăugate 50.000 de fotografii noi, potrivit unor date oficiale europene.
Articol de Adrian Cristea, 05 Decembrie 2012, 13:57
Aproape 50 de state se implică de miercuri într-un parteneriat care urmăreşte intensificarea eforturilor internaţionale de combatere a abuzurilor sexuale la care sunt expuşi copiii care folosesc Internetul.
Pe fondul intensificării alarmante a fenomenului la nivel internaţional, Alianţa Globală Împotriva Abuzurilor pe Internet a Copiilor, proiect propus de comisarul european pentru afaceri interne, în parteneriat cu procurorul general al SUA, îşi propune identificarea mai eficientă a victimelor, dar şi a agresorilor.
Potrivit estimărilor Comisiei, pe Internet circulă peste 1 milion de imagini cu copii supuşi abuzurilor, iar Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate atrage atenţia că în fiecare an sunt adăugate 50.000 de fotografii noi.
Identificarea şi protejarea victimelor, pedepsirea agresorilor, dar şi eliminarea de pe Internet a imaginilor care înfăţişează copii abuzaţi sunt rezultatele urmărite de cele 48 de ţări care au aderat la Alianţa Globală.
Se doreşte astfel ca lupta împotriva abuzurilor pe Internet asupra copiilor să fie cât mai eficientă.
Lupta împotriva abuzurilor pe internet, la nivel multinaţional
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a atras atenţia că ţările nu pot lupta singure împotriva fenomenului, întrucât de multe ori, agresorii sunt grupaţi în reţele internaţionale şi beneficiază de tehnologii avansate, care împiedică eforturile autorităţilor naţionale.
Sunt şi motivele pentru care fenomenul a atins proporţii alarmante, crede Cecilia Malmström.
"Materialele cu copii abuzaţi sexual circulă cu uşurinţă pe diferite canale de pe Internet, iar eforturile pentru a reduce fenomenul sunt insuficiente. Doar o mică parte din aceste materiale sunt eliminate, dar de cele mai multe ori, ele reapar. De multe ori, o dată ce o imagine a fost postată, ea rămâne acolo pentru totdeauna şi de fiecare dată când cineva o vede, un copil este abuzat, iar şi iar. Prea puţine victime sunt identificate şi prea puţini agresori pedepsiţi.
Un alt scop al Alianţei Globale este o mai bună educare, atât a copiilor, cât şi a părinţilor, în ce priveşte pericolele care pot apărea pe Internet.
Un studiu recent, coordonat de London School of Economics, arată că în România, numai 7% dintre părinţii copiilor abuzaţi sunt conştienţi de ce li se întâmplă celor mici.
Acelaşi raport, EU Kids Online, arată că aproape un sfert dintre tinerii cu vârste între 11 şi 16 ani au primit mesaje cu conţinut sexual.