Abandonarea proiectului Nabucco a devenit oficială
Consorţiul Şah Deniz a anunţat că gazele azere vor fi transportate către Europa de Vest printr-o rută concurentă gazoductului, TAP, care ocoleşte România.
28 Iunie 2013, 18:47
Consorţiul Şah Deniz, care ar fi trebuit să alimenteze conducta, a anunţat că gazele azere vor fi transportate către Europa de Vest printr-o rută concurentă gazoductului, Trans-Adriatic Pipeline, TAP, care ocoleşte România.
Într-un prim comentariu, Gazpromul declară că TAP nu va influenţa în nici un fel planurile gazoductului rusesc South Stream.
Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, nu şi-a ascuns satisfacţia în legătură cu eşecul proiectului Nabucco, considerat la un moment dat principalul concurent al gazoductului rus South Stream.
"Am fost martorii înmormântării proiectului Nabucco. Proiectul Nabucco nu mai există. Despre el s-a vorbit mult timp, s-a vorbit timp de decenii şi acum, iată, Nabucco nu mai este.
"Au avut loc funeraliile proiectului Nabucco. Acum totul este clar pentru toată lumea", a declarat Alexei Miller.
Şeful Gazprom, care a declarat mereu că Nabucco, spre deosebire de South Stream, nu are o bază de resurse garantată, a manifestat rezerve şi în legătură cu proiectul TAP care, a spus Miller, nu are contractate gazele pe care intenţionează să le livreze, nefiind clar nici când va fi realizat acest proiect.
Reamintesc, potrivit TAP construcţia va începe în 2015 iar punerea în exploatare este prevăzută în 2017.
Pe de altă parte, preşedintele Gazprom a subliniat că proiectul TAP nu va afecta sub nici o formă realizarea gazoductului South Stream, a cărui capacitate finală va rămâne de 63 de miliarde de metri cubi, cantitate de gaze pentru care Gazprom are deja cumpărători.
Capacitatea TAP este de 10 miliarde cu posibilitatea de majorare la 20.
Realizarea South Stream - a spus Miller - se desfăşoară conform graficului, primul din cele patru fire urmând să fie dat în exploatare la sfârşitul anului 2015, următoarele două un an mai târziu, iar ultimul la sfârşitul anului 2017.
În semestrul II al anului viitor va începe construcţia segmentului pe sub Marea Neagră între Rusia şi Bulgaria.
Alexei Miller a făcut aceste declaraţii după şedinţa anuală a acţionarilor concernului în cadrul căreia a anticipat o creştere a cotei de piaţă a Gazprom în Europa de la 26% anul trecut, la 33% în anul 2030 precum şi o creştere de la 5% în prezent, la 15% a cotei concernului pe piaţa globală a gazelor lichefiate.