A fost inaugurat interconectorul Bulgaria-Grecia
Interconectorul Bulgaria-Grecia, care va permite importurile de gaze naturale din Azerbaidjan, ca sursă alternativă de aprovizionare.
Articol de Andrei Şerban, 01 Octombrie 2022, 13:48
În prezența preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a premierului Nicolae Ciucă, a fost inaugurat, la Sofia, interconectorul Bulgaria-Grecia, care va permite importurile de gaze naturale din Azerbaidjan, ca sursă alternativă de aprovizionare.
Obiectivul României este acela de a deveni independentă față de gazele rusești.
În discursul său, premierul Nicolae Ciucă a remintit că deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia au un impact nu numai asupra Europei. Premierul a reamintit că, în ciuda succesului care se înregistrează cu acest interconector, trebuie să continuăm să găsim noi surse și noi rute de aprovizionare a Europei.
Nicolae Ciucă: Deși evenimentul la care participăm reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului și pentru toți beneficiarii lui, trebuie să rămânem realiști și să recunoaștem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor și a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia.
La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că proiectul interconectorului dintre Grecia și Bulgaria este vechi de când Sofia a suferit de pe urma deciziei Gazprom de a opri furnizarea de gaze, iar, din acel moment, Uniunea Europeană a susținut acest proiect, care astăzi a prins viață.
Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană a susținut acest proiect atât din punct de vedere politic, cât și financiar, și a alocat pentru proiect peste 200 de milioane de euro. Pot să spun că astăzi a început o nouă eră, atât pentru Bulgaria, cât și pentru Europa de Sud-Est.
Ursula von der Leyen a amintit și de decizia conducerii Uniunii Europene ca marile companii care au obținut profituri mari din gaze, petrol și energie să îi susțină în viitor pe cetățenii vulberabili al Uniunii Europene, ca un mijloc de combatere a crizei energetice.