8000 de euro pentru familiile de romi din Italia
Romii din Milano care nu sunt cetăţeni italieni vor fi expulzaţi din ţară sau vor putea opta pentru o contribuţie de la stat de 8000 de euro, cu condiţia să îşi închirieze o casă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iulie 2012, 15:58
Situaţia cetăţenilor străini de etnie romă revine în atenţie în oraşul italian Milano, în contextul în care numărul celor stabiliţi în taberele legale de la periferia localităţii este tot mai mare.
În curând vor începe evacuările, în tabere urmând să rămână doar cetăţenii italieni de etnie romă.
Ceilalţi, printre care şi foarte mulţi români, fie vor fi expulzaţi, fie vor rămâne în Italia, însă numai în condiţiile impuse de autorităţi.
Contribuţia oferită de autorităţi este de 8.000 de euro pe familie, în vederea închirierii unui apartament sau chiar a achiziţionării unei case.
Odată primiţi aceşti bani, copiii trebuie să fie înscrişi într-o formă de învăţământ, iar proprietarii imobilelor în care vor locui nomazii vor fi obligaţi să accepte paza din partea forţelor de ordine în zonă.
Acestea sunt punctele cele mai importante ale planului rom pe care primăria din Milano îl va prezenta la finalul acestei luni.
Taberele autorizate "vor fi locuite de nomazi italieni"
Înainte de august vor fi îndepărtate 20 de familii de cetăţeni români de etnie romă, care locuiesc într-una din taberele autorizate.
În acest mod, consideră autorităţile italiene, taberele autorizate vor fi şase, cele cu o vechime de peste 30 de ani, toate locuite de nomazi italieni.
Imediat după vacanţa de vară, vor fi distruse cinci tabere ilegale.
Nomazii vor fi grupaţi, de această dată, pe familii, nu pe ţara de origine, ca în trecut sau în funcţie de sex, explică Marco Granelli, comisar pe siguranţă în cadrul Primăriei din Milano.
"Astfel putem să ne asigurăm că nu vor veni alţi noi romi din străinătate sau din alte oraşe", completează comisarul.
Mai exact, cetăţenii romi străini din taberele legale vor fi anunţaţi cu zece zile înainte că vor fi evacuaţi.
Ei trebuie să decidă fie să se întoarcă în ţara natală, fie să intre în programele de asistenţă, care este de trei feluri.
Cine are dreptul se poate înscrie pe lista de aşteptare pentru casele naţionale.
O altă situaţie este aceea că familia este adăpostită într-o structură privată socială la un preţ minim, un fel de bloc de nafamilişti la noi, care îi aparţine unei organizaţii sociale.
A treia posibilitate: 8.000 de euro pe familie pentru cei care intenţionează să închirieze o casă, aceasta în condiţiile în care un apartament de două camere, închiriat la periferia oraşului Milano, nu costă mai mult de 400 de euro.
Reacţiile contra au apărut deja.
Ideea de a da bani sau case romilor este de neacceptat, consideră Riccardo De Corato, consilier în cadrul primăriei din partea Partidului Poporul Libertăţii.
Pentru a se apăra, comisarul Marco Granelli a explicat că acest plan a fost adoptat într-o altă formulă, e adevărat, de administraţia trecută şi că, oricum, banii ar puta veni din partea UE.