80 de militanţi palestinieni au fost ucişi, iar 13 militari israelieni au fost răniţi ieri în tabăra de refugiaţi Jabalia, din Gaza
Au continuat şi luptele în zona oraşului Rafah, aflat la graniţa dintre Gaza şi Egipt, însă Israelul nu a lansat până acum o operaţiune majoră în oraş.
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Mai 2024, 07:54
80 de militanţi palestinieni au fost ucişi, iar 13 militari israelieni au fost răniţi ieri în tabără de refugiaţi Jabalia, din Gaza, a anunţat armata israeliană ieri. Tabăra, construită pentru palestinienii care s-au refugiat în urma războiului din 1948, este într-o zonă a Fâşiei Gaza despre care armata israeliană spusese, în urmă câteva luni, că a fost securizată.
Au continuat şi luptele în zona oraşului Rafah, aflat la graniţa dintre Gaza şi Egipt, însă Israelul nu a lansat până acum o operaţiune majoră în oraş, despre care spune că e refugiul ultimelor batalioane intacte ale grupării teroriste Hamas. Comunitatea internaţională a lansat numeroase apeluri către Israel să evite o invazie la scară largă a localităţii.
Declanşarea operaţiunilor terestre în zona Rafah, care a inclus şi ocuparea punctului de frontieră cu acelaşi nume de către armata israeliană, a dus deja la o reacţie severă din partea Egiptului, după cum transmite corespondentul RRA, Ion Ştiubea.
Corespondenţă din Israel - Reporter: Ion Ştiubea - ”O sursă politică israeliană a lăsat, ieri seară, să se înţeleagă că tensionarea relaţiilor dintre Israel şi Egipt este, de fapt, destul de conjuncturală şi că s-ar fi datorat unor fotografii făcute şi răspândite de soldaţii israelieni, care surprindeau momentul intrării armatei în zona punctului de trecere de la Rafah, pe partea palestiniană a acestuia.
Ce i-a deranjat pe egipteni nu se ştie cu exactitate, dar imediat autorităţile de la Cairo au comunicat Israelului că vor sista transporturile de combustibili şi alimente pentru Fâşia Gaza prin punctul de trecere respectiv. Se poate deduce de aici că nu Israelul a împiedicat acest tranzit şi că ar fi mai degrabă o reacţie ciudată şi disproporţionată a autorităţilor /de la Cairo/, de vreme ce şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, i-a propus tot ieri omologului său egiptean, Sameh Shoukry, ca ţara sa să reia transporturile umanitare prin punctul de trecere de la Rafah.
Armata israeliană investighează în plus fotografiile răspândite de soldaţii israelieni, fără autorizare, pentru a constata ce i-a putut deranja atât de tare pe egipteni încât să ameninţe cu diminuarea nivelului relaţiilor diplomatice reciproce. În urmă cu trei săptămâni, şeful Statului Major al Armatei israeliene, Herzi Halevi, împreună cu şeful Serviciului de securitate generală, Ronen Bar, au făcut o vizită la Cairo, tocmai pentru a coordona cu partea egipteană intervenţia israeliană din Rafah.”/editor Florin Lepadatu/