73 de ani de la primul val de deportări în masă
Victime ale represiunilor comuniste şi rude ale acestora au comemorat la Chişinău 73 de ani de la primul val de deportări în masă a basarabenilor, organizat de regimul sovietic.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 13 Iunie 2014, 19:37
La Chişinău, victime ale represiunilor comuniste şi rude ale acestora au comemorat, astăzi, 73 de ani de la primul val de deportări în masă, organizat de regimul sovietic.
Foşti deportaţi, rude şi urmaşi ai acestora s-au adunat în faţa Gării Centrale din Chişinău, acolo de unde acum 73 de ani trenuri de marfă au dus în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice români basarabeni fără vină, numiţi contrarevoluţionari şi elemente antisovietice.
Pentru prima dată, astăzi, memoria acestora a fost cinstită la Monumentul dedicat victimelor regimului sovietic inaugurat la 23 august anul trecut, când se împlineau 74 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în urma căruia Basarabia a fost ruptă de la România şi anexată URSS.
Deportaţii au fost transportaţi în condiţii inumane, iar pe drumul care dura şi şase săptămâni aceştia nu au beneficiat de asistenţă medicală, de apă sau de mâncare.
La destinaţie au fost obligaţi să-şi construiască propriile lagăre, să lucreze în condiţii foarte grele - au amintit câţiva dintre cei prezenţi.
În cele trei valuri de deportări în masă, iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951, numărul celor deportaţi s-a ridicat la circa 60.000 de persoane.