70 de ani de la capitularea necondiţionată a Japoniei
Împăratul Akihito a exprimat regrete profunde pentru faptele comise atunci de japonezi.
Articol de Radiojurnal, 15 August 2015, 16:10
Realizator: Japonia comemorează astăzi 70 de ani de la capitularea necondiţionată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Momentul readuce în atenţie sensibilităţi puternice, atât la nivel regional, din cauza crimelor de război ale armatei imperiale, dar şi în mediile conservatoare de la Tokio.
Reporter: Laurenţiu Văduva - La 15 august 1945, ora 12:00 fix, postul local de radio al Japoniei a difuzat o înregistrare în care împăratul Hirohito anunţa acceptarea, de către guvern, a declaraţiei de la Potsdam care cerea capitularea necondiţionată a imperiului în faţa puterilor aliate.
A fost nevoie de tragediile de la Hiroshima şi Nagasaki pentru a se ajunge aici şi pentru a se termina cea mai distrugătoare deflagraţie din istorie. Aliaţii nu au uitat, şi nici Japonia. După 70 de ani, această capitulare rămâne o mare ruşine pentru japonezii conservatori. La fiecare 15 august, ochii Chinei şi ai celor două Corei, ţări care au plătit cu milioane de oameni tributul invaziei japoneze, sunt aţintiţi pe sanctuarul Yasukuni din Tokio, unde sunt onoraţi soldaţii japonezi căzuţi, dar şi criminali de război.
Trei miniştri niponi au fost deja prezenţi acolo anul acesta, iar reacţiile de nervozitate de la Beijing şi Phenian nu au întârziat. Premierul naţionalist Shinzo Abe nu a fost, însă a iritat prin declaraţia că scuzele Japoniei sunt deja eterne şi că generaţiile născute după război nu vor mai avea de ce să-şi ceară scuze.
Împăratul Akihito, fiul fostului suveran Hirohito, a exprimat regrete profunde pentru faptele comise atunci de japonezi.