6 premii Oscar pentru "The Hurt Locker"
Kathryn Bigelow a devenit prima femeie din istorie care câştigă un Oscar la categoria cel mai bun regizor, pentru filmul "The Hurt Locker".
08 Martie 2010, 08:38
Toţi ochii au fost pe lupta dintre David şi Goliath, cum au consacrat criticii de film competiţia pentru Oscar dintre "The Hurt Locker", filmul cu un buget de 11 milioane de dolari al regizoarei Kathryn Bigelow , o dramă despre războiul din Irak şi producţia de 500 de milioane de dolari, science-fiction, "Avatar" a regizorului James Cameron.
"Avatar" este până în acest moment filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei, două miliarde 500 de milioane de dolari.
Ambele filme au avut câte 9 nominalizari, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor.
"The Hurt Locker", care a câştigat marele Oscar pentru cel mai bun film, este o dramă care descrie tensionatele experienţe ale unei echipe americane de genişti în Irak.
Filmul lui Bigellow a câştigat şi pentru cel mai bun scenariu original, acordat ziaristului Mark Boal care a însoţit, în viaţa reală, o echipă de genişti de elită în Irak în 2004 timp de trezeci de zile.
Alţi nominalizaţi la categoria cel mai bun regizor au fost Quentin Tarantino pentru "Inglorious Basterds", Lee Daniels pentru tulburătoarea dramă "Precious" şi Jason Reitman pentru "Up in the Air".
La categoria cea mai bună actriţă, competiţia a fost mai strânsă decât era de aşteptat.
Sandra Bullock a avut pentru rolul din "The Blind Side" o concurentă puternică în Meryl Streep, pentru cel din "Julie & Julia", Carey Maulligan, "An Education" şi Gabby Sidibe, "Precious".
Bullock a apărut într-o rochie aurie care, spun experţii modei a fost concepută chiar după statueta Oscarului.
La categoria cel mai bun actor, Jeff Bridges, în vârstă de 60 de ani, a câştigat primul sau Oscar pentru rolul din "Crazy Heart".
Alţi nominalizaţi au fost George Clooney pentru "Up in the Air", Morgan Freeman pentru "Invictus", Jeremy Renner pentru “The Hurt Locker” şi britanicul Colin Firth pentru “A Single Man.“
La categoria cel mai bun actor într-un rol secundar a câştigat austriacul Cristoph Waltz pentru rolul din “Inglorious Basterds “ iar Mo’Nique a obţinut, potrivit aşteptărilor, Oscarul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru rolul unei mame abuzive din “Precious” .
La categoria desene animate, Oscarul a fost obţinut de filmul “Up” iar la cea a celui mai bun cântec original, “The Weary Kind “ din Crazy Heart “.
“Avatar" a câştigat Oscaruri pentru cea mai bună direcţie artistică şi pentru efecte vizuale.
La categoria cel mai bun film străin, Oscarul a fost obţinut de filmul argentinian "El Secreto de Sus Ojos” .
Steve Martin şi Alec Baldwin au fost gazdele Oscarului.
Multe dintre filmele premiate s-au confruntat cu critici aspre
În mod specific pentru această ediţie, cele mai bune filme care au concurat pentru Oscar au primit tot soiul de calificative furioase: anti-razboi, anti-american, anti-imperialist, anti-semit, anti-social, rasist.
În vreme ce filmul science-fiction care a înregistrat un impresionant succes de casă "Avatar" şi drama de razboi "The Hurt Locker" au trecut printr-o săptămână de atacuri pe mai multe fronturi, controversele au atins şi alte filme nominalizate pentru Oscar, cum ar fi "Precious", "District 9", "An Education", "The Blind Side" şi "A Serious Man".
Temele ecologice, anti-razboi, anti-imperialiste ale lui James Cameron în "Avatar" i-au înfuriat pe conservatori care au calificat filmul drept anti-american.
Pe de altă parte, activiştii din domeniul sănătăţii, sunt furioşi în legătură cu scenele din film în care personajul interpretat de Sigourney Weaver fumează.
"Sunt foarte, foarte puternice dovezi epidemiologice că tinerii şi copiii, cu cât văd mai mult în filme cu personaje interesante care fumează este cu atât mai probabil ca şi ei să o facă", spun activiştii din domeniul sănătăţii.
Ei spun că "Avatar" ar fi fost un film la fel de bun fără ca Sigourney Weaver să fumeze la începutul filmului.
Cameron a respins acuzaţia arătând că personajul jucat de Weaver nu este menit să fie un model pentru tineri.
Scriitorul chinez Zhou Shaomou a intentat un proces la Înalta Curte de Justiţie din Beijing producătorilor filmului "Avatar" prin care spune că 80% din povestea filmului este similara ccelei dintr-un roman al sau din 1997.
Între timp "The Hurt Locker", o dramă tensionată despre misiunea unor genişti în Irak a fost atacată de veterani ai războiului din Irak pentru că nu i-ar portretiza corect.
Directorul executiv al organizaţiei Veteranilor Americii din Irak şi Afganistan, Paul Rieckhoff acuza că filmul este lipsit de respect faţă de ei.
"Nu suntem cowboys. Suntem profesionişti", a afirmat Paul Rieckhoff.
Pe de altă parte, filmul science fiction "District 9" a înfuriat guvernul nigerian pe mortiv că a portretizat bande criminale nigeriene operând în comunităţi ale negrilor.
"De ce vor autorii filmului să-i denigreze pe nigerieni drept criminali, canibali şi prostituaţi care se culcă cu animale extraterestre?" a acuzat ministrul nigerian al Informaţiilor, Dora Akunyli.
Nigeria a interzis pelicula, cerând totodată scuze oficiale din partea studioului Sony.
Alte controverse care afectează filmele care au ajuns la Oscar sunt, spun criticii, şi mai surprinzatoare.
Drama "Precious" care portretizează o adolescentă de culoare, obeză, analfabetă şi abuzată sexual a fost acuzată de "un neruşinat rasism" de către preşedintele New York Film Critics Circle, Armond White.
Regizorul afro-american al filmului, Lee Daniels a ripostat: "Filmul meu este adevărat. Este absolut fără nici o culoare."
Multe voci au afirmat că o dată cu izbucnirea controverselor pe latura filmelor de la Oscar, inevitabil vor lua naştere şi speculaţii şi acuzaţii, unele dintre ele făcând parte din categoria conspiraţiilor murdare.
Alţii spun că ziariştii caută întotdeauna ceva scandal despre care să scrie.
Trailer The Hurt Locker
Trailer Avatar