500 de români în pelerinaj prin Italia
Pelerinii români din Ardeal, Moldova și Muntenia nu au cuvinte să descrie ceea ce trăiesc în pelerinajul la locurile sfinte din Italia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Septembrie 2016, 23:31
Aproximativ 500 de persoane - laici, episcopi, preoți și călugări catolici din România – s-au aflat timp de trei zile în pelerinaj la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Pelerinii au trecut, în prima zi, pe sub Poarta Sfântă a Bazilicii San Pietro de la Vatican, s-au rugat la mormântul Sfântului Petru, au vizitat cripta cu mormintele papilor și Bazilica vaticană, după care s-au rugat împreună în cadrul unei slujbe oficiate chiar în interiorul bazilicii vaticane.Sâmbătă dimineața pelerinii au participat la audiența jubiliară a Papei Francisc.
”A înfăptui milostenia înseamnă a sluji viața și comunitatea. Fiecare dintre noi poate fi ferment de viață și mijloc de comuniune în familia sa, la locul de muncă, în parohie și în grupul de apartenență. Vă invit să fiți în viața zilnică un semn vizibil al milostivirii lui Dumnezeu, care nu lasă pe nimeni în singurătate și în nevoie. Întăriți prin rugăciune și prin fapte de caritate, să mergem înainte împreună cu toți creștinii pe drumul spre unitate”, este mesajul transmis de Papa Francisc pelerinilor români care se aflau chiar în primele rânduri din fața bazilicii. Cuvintele Suveranului Pontif au fost rostite și în limba română de preotul Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno din Vatican.
Cei 500 de pelerini români au fost însoțiți de patru episcopi, printre care si Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București, pentru care acest eveniment a fost de fapt ”un act de comuniune cu toți creștinii prezenți”: ”Ne-am bucurat, desigur, ca, în Piață, Sfântul Părinte să se adreseze românilor de aici și de pretutindeni, și de acasă, fiindcă pentru noi Sfântul Părinte înseamnă mult. Cu bucurie am venit, suntem un număr destul de frumos. E un lucru rar, dar și anul Sfânt al Milostivirii, așa cum este declarat de Sfântul Parinte, nu este un eveniment frecvent. Putem spune, am și participat la un eveniment istoric pentru noi ca Biserică, și ca reprezentanți ai României” a declarat arhiepiscopul Robu, după audiența generală.
”Pelerinajul pe care îl facem în exterior vorbește despre un alt itinerariu, un alt parcurs interior pe care îl face fiecare cu credința, în fața lui Dumnezeu, gândindu-se la cuvântul pe care ni l-a propus Sfântul Părinte în anul acesta: milostivirea lui Dumnezeu, milostivirea lui veșnică, iubirea lui față de noi, așa cum spune documentul prin care a chemat lumea catolică la acest an sfânt, iubirea lui Dumnezeu, care ne consolează, ne iartă și ne dă speranță” – a mai completat IPS Robu.
Vaticanul și clerul romano-catolic italian au în ultima vreme o deschidere tot mai mare către românii din Italia, a mai precizat liderul bisericii romano catolice din țara noastră: ”Aceasta a fost poziția Sfântului Scaun dintotdeauna față de români. Și nu numai față de comunitățile noastre. N-au făcut deosebire între ortodocși și catolici, între cele două comunități. Avem multe dovezi în sensul acesta, mai ales dacă ne gândim că sunt acum 230 de comunități ortodoxe sprijinite de Papa. Asta spune ceva”, a mentionat arhiepiscopul Ioan Robu.
În delegația episcopilor se afla în pelerinaj, alături de cei 500 de români, și Preasfințitul Petru Gherghel din Iași, care ne-a explicat că ”pentru noi, a trăi împreună, a călători împreună, a face pelerinaj este un act de solidaritate, de curaj, de căutare și sigur că noi acest lucru îl vrem”.
Pelerinii nu au cuvinte să descrie ceea ce au trăit în aceste zile
”Nu poți să descrii în cuvinte ceea ce simți. Trăiești; cuvintele sunt foarte sărace ca să poată exprima sentimentale” mărturisește Angela Moșincat din Zalău, care a fost emoționată și de mesajul transmis de Papa pelerinilor români: ”Mi s-a părut măreț. Îmi place că ne-am întâlnit aici mai multe țări la un loc și este ca o comuniune între creștini.”
Pelerinii din Ardeal și Iași își continuă pelerinajul până vineri prin Cascia, la Sfânta Rita, la Padova, la Sfântul Anton de Padova și dupa aceea spre casa, în vreme ce cei aproximativ 50 de bucureșteni s-au abătut din drum și spre mormântul lui Padre Pio, care de altfel se află pe locul trei în lista celor mai vizitate locuri de pelerinaj catolice, după Vatican (în catacombele căreia se află mormântul Sf. Petru, dar şi al multor Papi recenţi, precum Papa Ioan Paul al II-lea) şi Bazilica Fecioarei de la Guadalupe, din Mexic.
„Emoționant, impresionant, încărcătura spirituală deosebită. Am avut multe de văzut aici, n-a fost chiar ușor, dar pelerinajul presupune și sacrificiu și multe bucurii. Și suntem încărcați spiritualicește” descrie ce simte și Ștefan Gherghel din Iași.
Anul Sfânt al Milostivirii a început în decembrie 2015 și se va încheia la 20 noiembrie anul acesta.