50 de ani de la tratatul de prietenie franco-german
Tratatul este considerat unul dintre elementele de bază la construcţia Europei moderne. La Berlin este programat un Consiliu de Miniştri franco-german.
22 Ianuarie 2013, 15:06
Parisul şi Berlinul marchează marţi 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie istoric dintre cele două ţări, considerat unul dintre elementele de bază la construcţia Europei moderne.
În capitala Germaniei este programat un Consiliu de Miniştri franco-german şi o sesiune parlamentară comună, precum şi alte evenimente politice, sociale sau culturale.
Atât presa franceză, cât şi cea germană comentează pe larg relaţia dintre cele două ţări, de la 22 ianuarie 1963 până astăzi, cu accent pe evoluţia ceva mai tensionată din ultima perioadă şi pe punctele de divergenţă în dialogul dintre preşedintele François Hollande şi cancelarul Angela Merkel.
Se analizează punctele forte ale Germaniei, care au transformat-o într-un lider european incontestabil sau slăbiciunile Franţei, care trebuie să facă eforturi pentru a recupera la capitolul "încredere", după cum explică şi editorialistul Etienne Gernelle, de la săptămânalul "Le Point".
"Construcţia europeană trece prin relaţia franco-germană, toată lumea ştie acest lucru. S-au întâmplat enorm de multe lucruri. Au fost semnate enorm de multe tratate: Maastricht, moneda unică europeană, Schengen. Europa a avansat graţie cuplului franco-german. Chestiunea relaţiilor între şefii de stat este variabilă în timp.
"Preşedintele François Hollande nu are o relaţie extraordinară cu doamna cancelar Angela Merkel, dar aceasta se poate schimba în timp. Nici Nicholas Sarkozy nu se înţelegea perfect cu doamna Merkel la început, lucru care s-a aranjat treptat.
"La ora actuală, ceea ce aşteaptă Germania de la Franţa este ca ea să îşi facă partea ei de treabă, adică să facă eforturile pe care Germania le-a făcut între 2003-2010 pentru a se reforma", a declarat editorialistul Etienne Gernelle.