4 din 10 copii semnalează "agresiuni pe internet"
Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie, menită să sporească în paralel securitatea copiilor care utilizează internetul şi gradul de educaţie în acest domeniu.
02 Mai 2012, 20:10
75% dintre copii folosesc internetul, un lucru bun, consideră Comisia Europeană, în condiţiile în care până în 2015 e de aşteptat ca 90% din locurile de muncă disponibile să implice deţinerea unor cunoştinţe legate de internet, dar 4 din 10 copii au semnalat situaţii în care au fost agresaţi de conţinutul la care au avut acces.
Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie, menită să sporească în paralel securitatea copiilor care utilizează internetul şi gradul de educaţie în acest domeniu.
Un lucru esenţial, în opinia comisarului pentru agenda digitală, Neelie Kroes, e faptul că marile corporaţii din domeniul internetului s-au implicat în parteneriatul lansat în decembrie de executivul european.
Statele membre, Comisia şi furnizorii de servicii online, inclusiv cei care gestionează pagini de socializare sau producătorii de telefoane mobile şi de programe speciale pentru accesul la internet de pe telefon fac parte din coaliţia care sprijină strategia lansată miercuri.
Aceasta are patru obiective majore: un conţinut al informaţiei educativ şi de calitate superioară, un mediu sigur în spaţiul virtual, îmbunătăţirea cunoştinţelor în domeniu şi combaterea abuzurilor sexuale la adresa copiilor care folosesc internetul.
"În general, voi acorda prioritate autoreglementării furnizorilor, dar dacă aceasta nu va funcţiona, Comisia e pregătită să intervină.
"Aplicarea strategiei va însemna că cei care o susţin vor merge în şcoli, vor colabora cu Poliţia, vor încuraja creativitatea din domeniu şi vor continua să ţină legătura cu copiii", a declarat Neelie Kroes.
Deşi nu a fost creat pentru copii, atrage atenţia Comisia Europeană, internetul e tot mai mult folosit de aceştia şi de la vârste tot mai mici.
Apărarea dreptului la protecţie faţă de orice formă de violenţă
E nevoie de crearea acelor instrumente simple, dar consistente, care pot maximiza beneficiile internetului şi reduce, în acelaşi timp, riscurile la care sunt supuşi copiii.
Este vorba de acele instrumente care asigură apărarea drepturilor lor, de exemplu a dreptului la protecţie faţă de orice formă de violenţă.
Strategia urmează să promoveze o serie de soluţii prin extinderea şi îmbunătăţirea instrumentelor aflate la dispoziţia părinţilor sau prin dezvoltarea unor programe, prin care şcoala poate contribui la educarea copiilor în privinţa autoprotecţiei.
Potrivit estimărilor europene, copiii încep să folosească internetul la şapte ani, şi aproape 40% dintre utilizatorii între 9 şi 12 ani au cont pe o pagină de socializare.