34 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl
26 Aprilie 2020, 11:03
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, considerat cel mai grav din istorie.
În urma exploziei reactorului 4 al centralei nucleare, s-a format un nor radioactiv, care a fost purtat de vânt deasupra unei mari părţi din Europa şi a afectat mai ales Ucraina, Belarus şi Rusia.
Autorităţile sovietice au ascuns amploarea dezastrului şi nici în prezent nu se cunoaşte exact numărul total al victimelor care şi-au pierdut viaţa din cauza radiaţilor, în acele zile şi în lunile şi în anii care au urmat.
Reporter: Constanţa Comănici - Sâmbătă, 26 aprilie 1986, la scurt timp după miezul nopţii, la ora 1:23, reactorul numărul 4 de la Cernobîl suferă o explozie catastrofală a caznelor de aburi sub presiune. Se declanşează un incendiu, apoi au loc scurgeri radioactive.
Un nor radioactiv ajunge în partea de vest a Uniunii Sovietice, în Europa şi în estul Americii de Nord, cele mai afectate ţări fiind Ucraina, Belarus şi Rusia, cu 8,4 milioane de locuitori, expuşi la radiaţii.
Accidentul este ţinut sub tăcere, zile la rând, abia după 19 zile liderul sovietic Mihail Gorbaciov a vorbit la televiziunea de stat despre dezastrul, care - spunea el - a afectat profund poporul sovietic şi a perturbat opinuia publică monidală.
Cifrele exacte despre victimele incidentului nuclerar sunt şi azi necunoscute, deşi se spune că ar fi murit în primele zile doar 50 de oameni.
Ucraina a confirmat că 125 de mii de oameni au murit din cauza efectelor radiaţilor.
Pripeat este acum un oraş-fantomă şi o zonă vastă de excludere cu o raza de 30 de km a rămas abandonată în jurul centralei.
(PH)