27 ianuarie - Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz-Birkenau, a fost eliberat de armata sovietică.
Articol de Arina Petrovici, 27 Ianuarie 2024, 18:54
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 ianuarie) - "Radiojurnal" -Realizator: Laurenţiu Văduva - 27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Este data la care, în anul 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz-Birkenau, a fost eliberat de armata sovietică. Ziua a fost decisă printr-o Rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 2005, pentru comemorarea celor 6 milioane de evrei europeni şi a altor milioane de oameni de alte naţionalităţi ucişi de regimul nazist german. Are detalii Arina Petrovici-Matei.
Reporter: În Germania, drapelele de pe clădirile guvernamentale au fost coborâte azi în bernă pentru a marca 79 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz. Anul acesta, comemorarea are loc pe fondul recentei dezvăluiri de către presa a unei întâlniri în noiembrie anul trecut a extremiştilor germani la Potsdam, unde au discutat despre expulzarea planificată a străinilor sau a persoanelor de origine străină. Ministrul german de interne a comparat această întâlnire cu Conferinţa de la Wannsee, unde naziştii plănuiau exterminarea evreilor europeni în 1942. "Pentru că aşa ceva să nu se mai întâmple vreodată este nevoie de vigilenţa tuturor", a avertizat şi cancelarul federal Olaf Scholz.
Mesaje similare au venit de la toţi liderii occidentali. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat că nimic nu poate justifica antisemitismul şi a pledat pentru o Uniunea Europeană liberă de rasism şi discriminare. Şi oficiali români au evidenţiat importanţa contracarării oricărei forme de negare a Holocaustului şi au subliniat importanţa educaţiei prin care se cultivă toleranţa. Presa internaţională notează că mii de supravieţuitori ai genocidului nazist continuă să trăiască în Ucraina, unde suferă efectele agresiunii militare ruseşti şi se tem că îşi vor sfârşi zilele aşa cum le-au început, între sirenele şi bombardamentele pe care Kremlinul le-a readus în Europa.