25 de ani de la începutul sfârșitului pentru Zidul Berlinului
Germania marchează 25 de ani de la începerea manifestaţiilor de amploare care au dus la căderea Zidului Berlinului şi la înlăturarea regimului comunist. din fosta RDG.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Octombrie 2014, 14:58
Pe 9 octombrie 1989, într-o zi de luni, aproape 70.000 de oameni au ieşit pe străzile oraşului Leipzig, din fosta Republică Democrată Germană.
Mulţi dintre ei fuseseră la slujba de la biserică şi purtau lumânări aprinse.
Numărul mare al participanţilor i-a luat prin suprindere pe responsabili comunişti
Încurajaţi de schimbările care apăreau în fostul bloc comunist, dar conştienţi de riscurile la care se expuneau, puteau fi arestaţi, să-şi piardă locul de muncă sau să fie extramatriculaţi, cum era cazul studenţilor, manifestanţii au scandat lozinci precum "Libertate", "Fără violenţă" sau "Noi suntem poporul".
Numărul mare al participanţilor i-a luat prin suprindere pe responsabili comunişti, fosta poliţie politică STASI se aştepta în acea zi la mai puţin de 30.000 de demonstranţi.
În consecinţă, autorităţile au decis să nu reacţioneze, iar armata sovietică, prezentă cu numeroşi militari în fosta RDG, a rămas în cazărmi.
Din acest moment, evenimentele s-au precipitat, au fost tot mai multe demonstraţii paşnice, iar pe 18 octombrie 1989, liderul comunist Erich Honecker, care cu doar câteva luni înainte felicita China pentru reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tienanmen, a fost nevoit să demisioneze.
Evenimentele din 9 octombrie, decisive
Pe 9 noiembrie, cetăţenii est-germani au primit dreptul de a călători în străinătate.
Cădea astfel Zidul Berlinului şi simbolic era sfârşitul regimului comunist din fosta RDG.
Evenimentele din 9 octombrie 1989 au fost decisive, i-au încurajat pe oameni să se ridice împotriva dictaturii, spune actualul preşedinte al Germaniei reunificate, Joachim Gauck, pe atunci pastor în fosta RDG.
Joi, el i-a invitat la ceremoniile oficiale pe omologii săi din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia.
Mai sunt prezenţi foştii secretari de stat americani, James Baker şi Henry Kissinger, ultimul născut în Germania.