22 de state UE vor combaterea pirateriei virtuale
Acordul de Combatere a Produselor Contrafăcute este un document internaţional care ar urma să protejeze, printre altele, proprietatea intelectuală, prin combaterea pirateriei.
27 Ianuarie 2012, 14:57
Îngrijorări la nivel european cu privire la o eventuală cenzurare a mediului virtual.
Joi, 22 de state membre ale UE, printre care şi România, au semnat în Japonia documentul intitulat ACTA - Acordul de Combatere a Produselor Contrafăcute - un document internaţional care ar urma să protejeze, printre altele, proprietatea intelectuală, prin combaterea pirateriei.
Acordul urmează să fie acum ratificat de parlamentele statelor semnatare, pentru ca ulterior, în vara acestui an, să intre în dezbaterea plenului Parlamentului European.
ACTA este un acrod negociat la nivel înalt între membrele UE şi Elveţia, SUA, Mexic, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud şi Singapore, care îşi propune să aducă o serie de reglementări în mediul virtual, sub umbrela protejării proprietăţii intelectuale.
În 2010 mai mulţi parlamentari europeni, printre care şi Renate Weber au iniţiat o rezoluţie prin care cereau examinarea cu atenţie a eventualelor consecinţe pe care un asemenea acord le-ar avea. Cu toate acestea, tratatul nu a fost nicio clipă prezentat public în timpul negocierilor.
"Totul a fost îngrozitor de ascuns, dacă pot spune aşa, pe parcursul negocierilor şi după aceea. Ultima varianta a tratatului ACTA nu o am nici eu, însă din câte ştiu, pentru că s-au scurs informaţii pe diverse surse, de fapt problemele fundamentale pe care le-am semnalat nu au fost rezolvate", a declarat Renate Weber.
Informaţiile s-au scurs. ele fac referire la sancţiuni dure, inacceptabile, precum tăierea accesului la internet pentru cei care piratează producţiile artistice, spune Renate Weber.
Potrivit acesteia, în fazele de negociere ar fi apărut inclusiv prevederi prin care furnizorii de internet erau obligaţi să spioneze utilizatorii.
"Există ceea ce înseamnă pe de-o parte o responsabilitate mult-mult prea apăsătoare pentru furnizorii de internet, pentru că ei nu pot, la un moment dat, să facă faţă la aşa ceva, iar pe de alţă parte, iertare, dar există şi un drept la viaţă privată a fiecăruia dintre noi, al utilizatorilor de internet şi nu înţeleg de ce o asemenea intruziune ar fi posibilă", a declarat Renate Weber.
Acordul, controversat
Joi, 22 de state membre ale UE au semnat, în Japonia, acordul.
La numai câteva ore, raportorul european ACTA, europarlamentarul francez Kader Arif, şi-a anunţat demisia din funcţie.
"ACTA este o mascaradă la care nu vreau să particip" - şi-a motivat acesta decizia.
Purtătorul de cuvânt al europarlamentarului francez a aexplicat pentru RRA că raportorul european ACTA este nemulţumit de grăbirea calendarului ratificării acordului, dar şi de lipsa de transparenţă.
Kader Arif acuză formaţiunile de dreapta din Parlamentul European că ar atenta la libertăţile civile.
Partidul Popular European de centru dreapta a votat, de altfel, împotriva rezoluţiei, iniţiate printre alţii, de Renate Weber.
Contactat de RRA, europalamentaru Sebastian Bodu PPE a precizat că votul a fost unul de grup, dar şi că susţine în totalitate acordul, fără a mai face şi alte comentarii.
Testul de foc pe care va trebui să-l treacă acordul ACTA va avea loc, aşadar, în vară, spun specialiştii.
După ce va trece de Comisia de Comerţ Internaţional, va ajunge în plenul Parlamentului European.
Orice prevedere prin care se va atenta la libertatea civilă se va bate cap în cap cu principiile comunitare, spun cei care contestă documentul.
Semnarea documentului a stârnit nemulţumirea polonezilor. BBC precizează că mii de oameni au ieşit în stradă la Lublin sau Varşovia.
Tinerii avaeau pancarde pe care scria: "Nu cenzurii!" şi "Internet liber".
Premierul Donald Tusk a anunţat, însă, că nu se va lăsa şantajat,dar şi că va fi timp pentru dezbateri publice, până ce ACTA va fi ratificat de Parlament.