2023: Spania a traversat un an electoral tumultuos
Retrospectiva externă 2023.
Articol de Alin Petrică, 31 Decembrie 2023, 10:38
"Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu: Spania a traversat un an electoral tumultuos, la capătul căruia, deși după o perioadă dificilă și cu multiple crize în care guvernarea socialistă părea că și-a pierdut popularitatea, premierul Pedro Sánchez a reușit să obțină un nou mandat.
Rămânerea lui la putere a venit, însă, cu un preț considerat cel puțin controversat.
Au fost făcute mai multe concesii separatiștilor catalani și basci pentru a-i susține pe socialiști la guvernare, iar criticii acestor concesii spun acum că integritatea Spaniei este în pericol.
Un rezumat al anului, văzut de la Madrid de corespondentul RRA, Alin Petrică.
Reporter: Alegerile locale din iunie au părut că dau tonul unei schimbări radicale de conducere. Popularii conduși de Alberto Feijóo au câștigat chiar și în comunități și orașe unde nu avuseseră niciodată conducerea. Mesajul câștigător a fost legat de înrăutățirea condițiilor de trai a multor spanioli. Cauza indicată a fost guvernarea ineficientă a socialiștilor.
Pedro Sánchez a încercat o strategie de marketing politic de apărare. Multiplele crize au fost indicate ca fiind vinovate de înrăutățirea vieții spaniolilor de rând, iar planurile anticriză au fost, a spus acesta, cele mai bune soluții.
După alegerile locale părea că cele generale vor fi câștigate de dreapta, lucru care s-a și întâmplat, însă popularii nu au obținut majoritatea absolută, iar alianța cu Vox, partidul de extremă dreapta, a fost insuficientă pentru validarea unui guvern.
Pedro Sánchez a profitat și a negociat cu aliații tradiționali, dar și cu micile partide separatiste. Catalanii și bascii și-au vândut scump voturile.
Limbile lor au fost declarate astfel cooficiale și regiunile lor vor avea o independență decizională în ceea ce privește finanțele. Catalanii au obținut în plus ceva ce părea nesperat. Toți liderii lor condamnați pentru acțiuni independentiste împotriva statului spaniol vor avea anulate pedepsele.
Acest gest, numit Legea amnistiei, este considerat de opoziție un lucru grav, echivalent cu o trădare națională. Mai multe organizații din justiție, inclusiv membri ai Curții Supreme, au condamnat legea, spunând despre ea că încalcă statul de drept.
Timp de mai multe săptămâni, sute de mii de spanioli au protestat împotriva amnistiei și aproape în fiecare zi au fost confruntări violente cu poliția.
Pedro Sánchez a obținut noul mandat până la urmă. Pentru el urmează patru ani dificili în care trebuie să scoată Spania din criza economică și în care trebuie să îndeplinească toate promisiunile făcute celor care l-au votat la învestitură, plus alte cereri ale acelorași parteneri.
De exemplu, în mesajul de Crăciun al președintelui Cataloniei, acesta a spus că 2024 va fi anul în care catalanii vor decide propriul viitor, referindu-se la un nou referendum privind independența teritoriului locuit de ei.