2012, "crucial" pentru absorbţia fondurilor europene
Premierul Emil Boc a avertizat că dacă în 2012 nu va fi îmbunătăţită rata absorbţiei fondurilor europene, există riscul pierderii de fonduri pentru România.
05 Ianuarie 2012, 16:05
Premierul Emil Boc a anunţat joi că în prezent, se află în executare proiecte în valoare de 19,8 miliarde de euro, dintre care 12,3 sunt bani proveniţi din fonduri europene.
Şeful executivului a atras atenţia că din perspectiva absorbţiei fondurilor europene, anul 2012 va fi unul extrem de important.
Potrivit premierului, în 2012, guvernul ar trebui să atragă 6 miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeană.
În opinia sa, de această sumă depinde şi creşterea economică a României.
"În condiţiile în care, în Europa, se vorbeşte de revenirea la recesiune, vă daţi seama că aceşti bani care sunt la îndemâna noastră - şase miliarde de euro - sunt atât de importanţi pentru economia românească pentru a evita reintrarea în recesiune şi, mai ales, pentru a ne asigura îndeplinirea creşterii economice de 2,1, atât cât este prognozată prin legea bugetului de stat", a atras atenţia Emil Boc.
În acest context, premierul a afirmat că decizia de a înfiinţa un minister pentru gestionarea fondurilor europene a fost una corectă.
"Încă o dată s-a dovedit că decizia coaliţiei de a propune un ministru pentru absorbţia fondurilor europene a fost una corectă şi din acest punct de vedere domnul ministru Orban a avut un rol decisiv în reluarea plăţilor către UE şi către accelerarea, atât cât a fost posibil, a gradului de absorbţie a fondurilor europene.
"Deci a fost o decizie corectă a parlamentului, susţinută de coaliţia guvernamentală şi care sper eu că îşi va demonstra şi în 2012 eficienţa", a declarat Emil Boc la şedinţa grupuşui interministerial, privind fondurile europene.
România ar putea pierde findurile europene
Premierul a avertizat că dacă în 2012 nu va fi îmbunătăţită rata absorbţiei fondurilor europene, există riscul pierderii de fonduri pentru România.
"Dacă nu se îmbunătăţeşte ritmul absorbţiei fondurilor europene, există riscul pierderii de fonduri pentru România, iar acest lucru se va resimţi în anul 2013. Cu alte cuvinte, acum este momentul în care să putem culege roadele proiectelor depuse, evaluate şi aflate în implementare, iar dacă ritmul nu se îmbunătăţeşte, repet, acest risc al dezangajării de fonduri, a pierderii de fonduri este major pentru România", a avertizat şeful executivului.
El a adăugat că anul 2012 este important şi pentru ceea ce înseamnă începerea negocierilor cu Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, când este prevăzută începerea unui "nou exerciţiu financiar".
"Ministrul afacerilor europene coordonează acest demers, astfel încât să fim pregătiţi acum pentru un nou exerciţiu financiar al Uniunii Europene: să ne stabilim priorităţile şi să ştim exact pentru ce şi pe ce vor fi cheltuiţi banii europeni în viiorul exerciţiu financiar, având în vedere faptul că vor exista doi ani de suprapunere, 2014 şi 2015, când, pe de o parte, ieşim din actualul exerciţiu financiar şi primii doi ani din următorul exerciţiu financiar", a explicat Emil Boc.
În 2012, Bulgaria primeşte cele mai multe fonduri europene de până acum
Potrivit corespondentului Radio România la Sofia, Petio Petkov, în acest an, în Bulgaria trebuie să intre mai mulţi bani din fondurile europene decât în toată perioada 2006 - 2011.
De fiecare dată, realizările s-au situat la jumătate din suma scrisă în legea bugetului.
În loc de 900 de milioane de euro în 2011, au fost asiguraţi 550.
Fondurile europene se îndreaptă cu precădere spre construcţia de austostrăzi şi a metroului din Sofia.
Cel mai bine stă situaţia cu programul operativ "Transport", unde au fost contractate proiecte în valoare de 2,4 miliarde, după cum afirma ministrul Tomislav Doncev.
Absorbţia de numai 19% din bugetul de 6,5 miliarde euro situează pe Bulgaria pe penultimul loc din Uniune, în faţa numai a Italiei.
Lider este Estonia, cu 39 de procente.
Acest nivel este chiar ţinta guvernului Borisov pentru anul 2012.