200 de miliarde de dolari, spijin pentru schimbările climatice
Grupul Băncii Mondiale a anunţat un nou set major de obiective climatice pentru perioada 2021 - 2025, dublând investiţiile pe 5 ani la aproximativ 200 de miliarde de dolari.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Decembrie 2018, 08:34
Grupul Băncii Mondiale a anunţat un nou set major de obiective climatice pentru perioada 2021 - 2025, dublând investiţiile actuale pe o perioadă de 5 ani la aproximativ 200 de miliarde de dolari, pentru a sprijini statele să întreprindă acţiuni ambiţioase privind schimbările climatice.
Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, noul plan sporeşte în mod semnificativ sprijinul pentru obiective de adaptare şi rezilienţă, recunoscând impactul din ce în ce mai puternic al schimbărilor climatice asupra vieţii şi mijloacelor de trăi, în special în cele mai sărace ţări din lume.
"Schimbările climatice reprezintă o ameninţare existenţială pentru populaţiile cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume.
Aceste noi obiective demonstrează cât de serios abordăm această problemă, investind şi mobilizând 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru combaterea schimbărilor climatice.
Ne străduim să facem mai mult şi să acţionăm mai repede cu privire la aspectele climatice şi îndemnăm comunitatea globală să procedeze la fel.
Este vorba despre a mobiliza ţările şi comunităţile pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai rezistent la schimbările climatice", a declarat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
În sectoarele cheie, eforturile vor include următoarele aspecte: în sectorul energiei - sprijinirea infrastructurii de generare, integrare şi facilitare a energiei regenerabile de 36 GW şi susţinerea a unui echivalent de 1,5 milioane GWh de economii de energie prin îmbunătăţirea eficienţei; în sectorul urban - sprijinirea a 100 de oraşe în vederea realizării unei dezvoltări urbane axate pe emisii reduse de carbon, rezistentă şi orientată spre tranzit; în sectorul alimentar şi peisagistic - creşterea managementului integrat al peisajelor în 50 de ţări, acoperind până la 120 milioane de hectare de păduri, relatează Agerpres.