20 de milioane de persoane, victime ale muncii forţate
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un număr şocant de 20 de milioane de femei, bărbaţi şi copii din întreaga lume sunt victime ale muncii forţate. Valoarea unui copil vândut este de 20.000 de euro.
19 Iunie 2012, 19:31
România, Bulgaria, Polonia şi Ungaria sunt principalele ţări europene furnizoare de victime ale traficului de persoane în interiorul Uniunii.
Cele mai multe victime din afara UE vin din Nigeria, Vietnam, Ucraina, Rusia şi China.
Comisia Europeană a prezentat luni strategia pentru 2012-2016 de combatere a traficului de persoane, iar printre mărturiile prezentate sunt cele a două românce.
Se estimează că sute de mii de persoane sunt victime ale traficului cu persoane în Uniunea Europeană în fiecare an.
Cristina a fost forţată să se căsătorească la 13 ani şi apoi obligată de soţul ei să fure, în Spania şi Belgia.
"Eu furam şi el stătea acasă, nu vroiam să fur, dar o făceam, pentru că altfel mă bătea. A văzut că furatul nu mai mergea în Spania, aşa că am plecat în Belgia.
"Ce făceam era rău şi vroiam să mă opresc, aşa că m-am lăsat arestată. Dacă nu aş fi făcut asta, acum nu mă aflam aici", a declarat Cristina.
Fata, de origine română, are acum 15 ani, trăieşte într-un adăpost pentru tineri şi merge la şcoală.
Teodora e o victimă adultă, obligată să se prostitueze în Belgia de mama bărbatului cu care făcuse un copil.
"M-a ameninţat folosindu-se de fiul meu şi avea posibilitatea să îmi ia copilul. Am lucrat într-un bar dedicat prostituţiei. În fiecare vineri trebuia să trimit în ţară 300 de euro, pe lângă cadourile pe care trebuia să le duc în România. Nu-mi venea să cred ce devenisem, dar am făcut-o pentru fiul meu", a declarat Teodora.
Teodora a ajutat la arestarea românilor care au obligat-o să se prostitueze şi a obţinut custodia fiului său.
Datele prezentate luni de Comisia Europeană arată că exploatarea sexuală este principalul scop al traficului de persoane, urmată de munca forţată şi cerşit.
Potrivit datelor colectate între 2008 şi 2010, majoritatea victimelor sunt femei, 79%.
20 de milioane de persoane, victime ale muncii forţate
"Mărturiile pe care le-aţi auzit sună de parcă ar fi de acum câteva secole, dar aceasta e realitatea, sunt adevărate şi spun povestea multor altor persoane, victime ale acestei sclavii moderne.
"Milioane de oameni din întreaga lume ar spune acelaşi gen de poveşti dacă ar avea posibilitatea", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un număr şocant de 20 de milioane de femei, bărbaţi şi copii din întreaga lume sunt victime ale muncii forţate.
Copiii reprezintă un sfert dintre victime, copii forţaţi să cerşească sau să fure.
Valoarea unui copil vândut în cadrul reţelelor de trafic este de 20.000 de euro, se mai arată în datele prezentate de Comisia Europeană.
Potrivit Ceciliei Malmström, scopul Europei ar trebui să fie eradicarea traficului de persoane.
Planul prezentat luni propune cinci domenii prioritare, printre care identificarea mai eficientă a victimelor şi protejarea acestora sau creşterea numărului de cazuri aduse în faţa justiţiei.
Printre strategiile promovate se află dezvoltarea sistemelor de protecţie a copiilor, înfiinţarea unor departamente naţionale destinate combaterii traficului de fiinţe umane şi crearea unor echipe de investigaţie comune, formate din autorităţi naţionale şi reprezentanţi ai agenţiilor europene cu atribuţii în domeniile vizate.
În total, Comisia a propus marţi 40 de noi măsuri care ar urma să fie aplicate în perioada 2012-2016.