20 de ani de la retragerea sovieticilor din Cehoslovacia
În 1990, când noii lideri democraţi ai Cehoslovaciei i-au scris lui Mihail Gorbaciov, cerându-i retragerea trupelor sovietice, Armata Roşie avea în această ţară 73.500 de soldaţi şi ofiţeri.
21 Iunie 2011, 15:05
Au plecat militarii, au venit oamenii de afaceri şi spionii. Ultimul transport militar sovietic părăsea teritoriul Cehoslovaciei exact acum 20 de ani.
Sosiţi pe tancuri, în august 1968, să înnăbuşe socialismul cu faţă umană, plănuit de Alexander Dubček, soldaţii sovietici au lăsar în urmă 108 morţi, localităţi devastate şi o generaţie care vorbeşte încă despre umilinţa îndurată atunci.
Armata Roşie s-a retras în 1991, dar ruşii s-au întors repede în fosta Cehoslovacie ca oameni de afaceri şi spioni.
Cel mai puternic fort militar al imperiului austriac încă se mai oglindeşte în apa Dunării, aici, în oraşul Komarno.
Cu o fundaţie din secolul al X-lea şi un palat renascentist ridicat de Matei Corvin, fortul încă aşteaptă să scape definitiv de vopseaua roşie aşternută pe zidurile sale de sodaţii sovietici. Un soldat, pictat pe un perete, încă mai salută gloria apusă a Uniunii Sovietice.
În 1990, când noii lideri democraţi ai Cehoslovaciei i-au scris lui Mihail Gorbaciov, cerându-i retragerea trupelor sovietice, Armata Roşie avea în această ţară 73.500 de soldaţi şi ofiţeri, 1120 de tancuri şi mai mult de o sută de tone de muniţie, inclusiv rachete nucleare.
Generalul maior în retragere Svetozar Najdovic a fost responsabil cu supervizarea retragerii lor.
"Noi am calculat că au nevoie de opt luni să plece şi pot spune că am colaborat excelent cu generalul Eduard Vorbiov, comandantul lor, care fusese foarte impresionat de revoluţia noastră, din noiembrie '89. Pe parcurs ne-am trezit cu tot felul de politicieni ruşi, care făceau presiune asupra noastră să prelungim perioada retragerii cu cinci ani, dar Vorobiov a fost ferm şi a respectat termenul stabilit iniţial" spune Svetozar Najdovic.
Acesta îşi aminteşte că dorinţa de a-i vedea plecaţi era atât de mare, încât nici nu au comentat faptul că ruşii au lăsat bazele vraişte.
"20 de ani mai târziu, nota de plată pentru curăţarea lor a ajuns doar în cazul Slovaciei la 41 de milioane de euro. Ruşii n-au contribuit nici o kopeică. Îmi amintesc când au plecat", spune Svetozar Najdovic.
Pentru generaţia care a trăit invazia din 1968 a fost o mare uşurare.
Când ultimele pahare de vodcă au fost date peste cap la graniţe, în iunie 1991, unii ofiţeri ruşi au spus, cu veselie, că se vor întoarce.
Şi s-au ţinut de cuvânt. În raportul său de activitate pe anul 2009, serviciul secret ceh atrăgea atenţia asupra intensificării activităţii spionilor ruşi pe teritoriul Cehiei.
Aceştia trec adesea drept oameni de afaceri, direct interesaţi de a participa la contracte cu statul ceh şi la privatizări, de la cele din industria energetică, până la compania aeriană naţională.
Metodele lor de lucru amintesc de stilul KGB - concluzionează raportul contraspionajului ceh.