20 de ani de la înfiinţarea Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est
Şefii de stat şi de guvern din Europa de Sud-Est se întâlnesc, astăzi, la Sofia, pentru a discuta despre evoluţiile din regiune.
Articol de Alin Şerbănescu, 01 Iunie 2016, 10:26
Şefii de stat şi de guvern din Europa de Sud-Est se întâlnesc, astăzi, la Sofia, pentru a discuta despre evoluţiile din regiune, în contextul crizei refugiaţilor, şi despre perspectivele europene ale statelor din Balcanii de Vest.
Este o reuniune aniversară ce marchează 20 de ani de la înfiinţarea Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. România este reprezentată de premierul Dacian Cioloş.
În cadrul summitului, care are loc astăzi la Sofia, în Bulgaria, urmează să fie adoptată declaraţia comună cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a reuniunii Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est.
România este reprezentată la acest summit de premierul Dacian Cioloş care, tot astăzi, are programată o întâlnire aici, la Sofia, cu şeful Executivului bulgar, Boiko Borisov.
Anul acesta, Bulgaria deţine preşedinţia rotativă a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, for din care mai fac parte, alături de România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Republica Macedonia, Serbia, Turcia, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru şi Slovenia.
Forul are ca scop declarat crearea unei atmosfere de încredere, relaţii de bună vecinătate şi stabilitate în regiune. Reuniunea Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est poate fi considerată o continuare a Înţelegerii Balcanice, iniţiată de Nicolae Titulescu în perioada interbelică şi reluată după Al Doilea Război Mondial sub forma conferinţelor miniştrilor de externe din România, Albania, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia şi Turcia.