20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la CSI
La 20 de ani de la înfiinţare, Comunitatea Statelor Independente este în continuă reformare pentru a întări avantajele de asociere în spaţiul ex-sovietic.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 21 Decembrie 2011, 17:09
Pricipalele direcţii de modernizare a relaţiilor dintre membrii CSI au fost stabilite la întâlnirea aniversară care s-a încheiat, la Moscova.
CSI a fost creată pe ruinele fostei URSS.
Documentele au fost semnate la Alma-Ata, în Kazahstan, la 21 decembrie 1991, de majoritatea fostelor republici sobvietice, fără ţările baltice.
Ulterior, Georgia s-a retras din cauza conflictelor cu Rusia.
Printre semnatarii acordului de constituire a CSI, acum 20 de ani, a fost şi preşedintele de atunci al Republicii, Mircea Snegur, care şi-a pus semnătura sub document făra consultarea prealabilă a legislativului.
Primul parlament de la Chişinău, dominat de forţele democratice care au produs ruptura de URSS şi au proclamat independenţa Republicii Molodva, a refuzat să ratifice acordul de constituire a comunităţii.
Abia după ce, în 1994, în parlamentul de la Chişinău a venit majoritatea agrarian-nostalgică, acordul de constituire a CSI a fost ratificat şi Republica Moldova a devenit de fapt o membră a comunităţii.
Preşedintele de atunci, Mircea Snegur, a fost dur criticat pentru faptul că, prin semnarea Acordului de constituire a CSI, a reîntors Republica Moldova în sfera de influenţă a Rusiei.
Fostul preşedinte spune însă că, la acel moment, menţinerea bunelor relaţii în Est era singura soluţie pentru a evita colapsul economic şi social al statului nou creat.
Mircea Snegur a precizat că "prea strânse şi dependente au fost legăturile cu partenere din complexul economic unic al fostei URSS. Şi aşa am avut de suferit, dar, dacă nu semnam declaraţia, puteam fi împinşi în genere de pe carosabilul economic".
În al doilea rând, Mircea Snegur a adăugat că "declaraţia de la Alma-Ata a însemnat dispariţia URSS, a însemnat cădere definitivă a imperiului. Eu vreau să spun că eu am dorit ca semnătura mea să fie sub această cădere a imperiului".
Chişinăul a declarat din start că nu face parte din angajamentele cu caracter militar şi de securitate dintre statele membre ale Comunităţii Statelor Independente.
Nici una dintre guvernările de la Chişinău nu a pus în 20 de ani problema ieşirii din CSI, chiar dacă integrarea europeană a fost declarat prioritate absolută a politicii externe a Republicii Molodva.