11 septembrie 2001, comemorat sub semnul tensiunilor religioase
Ceremoniile dedicate împlinirii a nouă ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, în care aproape 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, au loc în contextul mai multor controverse aprinse.
Articol de Paul Poteraşi, 11 Septembrie 2010, 09:06
Statele Unite comemorează sâmbătă nouă ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, în care aproape 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Ceremoniile din acest an au loc în contextul mai multor controverse aprinse.
Unul dintre acestea este legat de anunţul pastorul integrist Terry Jones care a ameninţat că va da foc la 200 de exemplare ale Coranului în faţa bisericii sale din Gainesville, Florida.
Pastorul Terry Jones a renunţat însă la planul său şi a plecat la New York, unde vrea să se întâlnească cu imamul care a făcut propunerea de a construi un centru islamic în apropierea locului unde a fost World Trade Center.
O altă controversă este legată de proiectul susţinut de primarul newyorkez Michael Bloomberg şi de preşedintele Barack Obama.
Proiectul prevede construirea unui vast centru cultural islamic, ce va cuprinde şi o moschee, în apropiere de Ground Zero, şi este considerat de mulţi drept o insultă adusă memoriei victimelor şi "pământului sfânt" de la Ground Zero.
Partizanii şi opozanţii acestui proiect au anunţat că vor manifesta sâmbătă la New York.
Barack Obama îndeamnă la toleranţă religioasă
Preşedintele american Barack Obama a ţinut vineri să facă un apel la toleranţă religioasă.
Acesta a precizat că este crucial ca marea majoritate a americanilor să creadă în continuare în ceea ce este cel mai bun în ei, şi anume credinţa în toleranţa religioasă şi să aibă o idee clară asupra identităţii inamicilor lor.
"Inamicii noşri sunt Al-Qaeda şi aliaţii acesteia, care încearcă să ne ucidă, dar au ucis mai mulţi musulmani decât orice altceva pe pământ.
"Trebuie să facem în aşa fel încât să nu ne întoarcem unii împotriva altora", a declarat preşedintele Barack Obama.
În acelaşi context, vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat la New York pentru a participa la o ceremonie solemnă, în timp ce prima doamnă Michelle Obama, alături de Laura Bush, soţia fostului preşedinte George W. Bush, vor aduce un omagiu victimelor zborului 93 care s-a prăbuşit în Pennsylvania.
Clădirea Pentagonului, cea mai mare din lume, este sediul Ministerului Apărării al Statelor Unite.Ea a fost afectata de atacurile din 11 septembrie 2001. |
11 septembrie 2001, cea mai neagră zi din istoria SUA
La 11 septembrie 2001 mai multe grupuri de terorişti islamişti au deturnat patru avioane de pasageri şi au prăbuşit două dintre ele asupra turnurilor gemene World Trade Center din New York.
Un al treilea avion a fost prăbuşit asupra Pentagonului, la Washington.
Totodată, un al patrulea avion care se credea că urma să lovească sediul Congresului sau Casa Albă, s-a prăbuşit într-un câmp din Pennsylvania.
Conform analiştilor politicii internaţionale, aceste atentate au lăsat o rană încă deschisă în America şi au schimbat istoria modernă.
Video: Vizionaţi mai jos cele mai sugestive imagini din New York surprinse pe 11 septembrie 2001.