100 de persoane au murit în cioncniri în sudul Sudanului
Oficialii din Sudan spun că peste o sută de persoane şi-au pierdut viaţa în luptele din sudul Sudanului dintre susţinătorii lui George Athor şi armată.
Articol de Ionuţ Dragu, 11 Februarie 2011, 15:52
Oficialii din Sudan spun că ultimele ciocniri din această săptămână din sudul Sudanului dintre susţinătorii generalului George Athor şi armată au ucis alte 16 persoane, ridicând numărul total al victimelor la cel puţin 100.
Potrivit autorităţilor din sudul Sudanului, citate de BBC, printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în conflict se află şi 39 de civili.
Ciocnirile dintre luptători loiali lui George Athor şi forţele armate din sudul Sudanului vin imediat după anunţul de independenţă al regiunii.
Votul referendumului de săptămâna trecută s-a desfăşurat paşnic, dar tensiunea rămâne ridicată în anumite părţi ale zonei bogate în petrol dintre nord şi sud.
Potrivit rezultatelor oficiale anunţate în această săptămână, la referendumul din sudul Sudanului 99% din cei prezenţi la urne au votat pentru a se separa de la nord.
Oficiali ai Naţiunilor Unite spun că se aşteaptă ca în acest an mai bine de 800 de mii de persoane să se mute din nord în sudul Sudanului.
Mai mult, oficiali ai ONU citaţi de BBC spun că acest lucru ar putea pune presiune asupra situaţiei deja fragile din sud, care este lipsită de serviciile de bază.
Susţinătorii lui George Athor a început să atace autorităţile sudaneze anul trecut, după ce le-a acuzat de fraude în alegerile din stat, dar a declarat un armistiţiu luna trecută.
Provocări de securitate
Potrivit BBC, în timpul ciocnirilor, două camioane ale armatei au fost aruncate în aer de mai multe mine, în apropierea oraşului Fangak.
Mai mult, purtătorul decuvânt al armatei din sudul Sudanului a precizat că atacul rebelilor a început de miercuri după amiaza şi a continuat până joi.
Liderul rebelilor, George Athor a acuzat autorităţile din sudul Sudanului că ar fi fost primii care au deschis focul asupra lor, precizând totodată că este dispus să deschidă un dialog cu aceştia.
În caz contrar, liderul rebelilor a subliniat că "tratatul de pace din regiune va fi încălcat".
Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir a declarat că va recunoaşte rezultatul referendumului.
Mai mult, ambasadorul Sudanului la ONU a lăsat să se înţeleagă că tribunalul penal internaţional ar trebui să retragă mandatul de arestare pentru Omar al-Bashir drept "recompensă" pentru acceptarea independenţei zonei de sud a ţării.
Preşedintele Sudanului este acuzat de crime de război în conflictul din regiunea de vest a zonei Darfur.
Sudanul de Sud va deveni cel mai nou stat din lume pe 9 iulie 2011.