10 miliarde de euro "ar ajuta Franţa la reducerea deficitului"
Curtea de Conturi din Franţa a precizat că lipsa veniturilor suficiente la buget pune în pericol ţintele de deficit.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 03 Iulie 2012, 09:52
Franţa are nevoie de până la zece miliarde de euro, în acest an, şi nu mai puţin de 33 de miliarde de euro, anul viitor, pentru a-şi atinge ţintele de deficit convenite cu UE, şi pentru a nu tulbura pieţele financiare.
Răspunzând la solicitarea noului preşedinte socialist, François Hollande, de a analiza, în detaliu, situaţia finanţelor ţării, Curtea de Conturi, un organism cvasijuridic, responsabil cu supervizarea conturilor publice, a precizat că lipsa veniturilor suficiente la buget pune în pericol ţintele de deficit.
După euforia electorală prezidenţială şi legislativă, urmează perioada adevărului crud, cum actualul Guvern socialist vrea să decanteze net problemele.
După numirea sa, acesta a solicitat Curţii de Conturi, un audit asupra stării finanţelor publice.
Verdictul acestei instanţe este fără drept de apel pentru reechilibrarea conturilor publice, francezii vor trebui să strângă cureaua.
Potrivit declaraţiilor din campania electorală, preşedintele François Hollande vrea să reducă, anul acesta, deficitul, la 4,5% din PIB, la 3% în 2013, pentru ca în 2017, acesta să atingă echilibrul.
Curtea de Conturi estimează însă că lipsesc între 6 şi 10 miliarde de euro pentru reducerea deficitului, anul acesta, iar anul viitor, dacă creşterea economică va fi de 1%, 33 de miliarde.
Didier Migaud, preşedintele Curţii de Conturi a precizat că "pentru 2012, auditul nostru arată că respectarea traiectoriei prevăzute impune, fără întârziere, măsuri corective, pentru că o serie de factori ne îndepărtează de la această traiectorie.
"O supraveghere vigilentă a cheltuielilor ar urma să stopeze riscurile indentificate de auditul nostru.
"În privinţa veniturilor, acestea riscă să fie cu şase, până la 10 miliarde de euro, sub nivelul necesar.
"Din cauza unui calcul favorabil al previziunilor, la acest capitol şi din cauza revizuirii în scădere a previziunii de creştere economică pe 2012. 2013 va fi un an crucial.
"Ecuaţia bugetară va fi greu de rezolvat, cu mult mai greu decât se anticipase, din cauza degradării conjuncturii.
"Efortul, estimat la 33 de miliarde de euro, dacă creşterea va fi de 1%, este necesar şi realizabil.
"Vor fi necesare o frânare fără precedent a cheltuielilor publice şi o creştere a impozitelor. Vor trebui vizate toate administraţiile publice", a declarat Didier Migaud.
Micşorarea cheltuielilor, creşterea impozitelor şi, în cazul în care guvernul decide să stopeze suprimarea de posturi de funcţionari, ar urma să mizeze, în schimb, pe îngheţarea salariilor.
În contextul publicării auditului Curţii de Conturi, tonul - între actuala putere socialistă şi fostele autorităţi de dreapta - a urcat mai mult ca de obicei.
Ministrul economiei, Pierre Moscovici, acuzându-le că nu au făcut nimic pentru a reduce deficitele în 2012.
"Ce înseamnă asta? Că au stat cu mâinile în şold. Mă iertaţi! Iar nouă ne revine acum sarcina dificilă de a face reforme structurale.
"Ne vom asuma această sarcină. Ei ar face bine să tacă", a declarat Pierre Moscovici.
Premierul Jean-Marc Ayrault va ţine, în Adunarea Naţională, discursul de politică generală, în care se vor vedea care vor fi direcţiile executivului socialist de la Paris.