1 Mai, marcat în lume prin defilări şi proteste
La Moscova a fost organizată, pentru prima dată după mult timp, o defilare gigant în stil sovietic. În multe ţări din Europa sunt anunţate manifestaţii împotriva austerităţii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Mai 2014, 14:39
1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii, este marcată, în lumea întreagă, în moduri diferite.
Ea a intrat în istorie în urmă cu 128 de ani, după manifestaţiile muncitorilor din Chicago pentru stabilirea zilei legale de muncă de opt ore, care au degenerat în confruntări violente cu poliţia, soldate cu victime de ambele părţi.
Violenţe au avut loc şi joi, iar la Moscova a fost organizată, pentru prima dată după mult timp, o defilare gigant în stil sovietic.
Sărbătoarea muncii a fost, de-a lungul istoriei, apanajul mişcării sindicale din Europa şi America, în special, care a folosit-o în lupta pentru drepturile muncitorilor.
Şi joi, în multe ţări din Europa sunt anunţate manifestaţii împotriva politicilor de austeritate şi a şomajului, devenite aproape o obsesie pentru mulţi europeni.
În Franţa, majoritatea sindicatelor şi-au chemat membri la manifestaţie, atât la Paris, cât şi în alte oraşe.
Demonstraţii similare sunt prevăzute şi în Spania, Portugalia, Italia sau Grecia.
La Istanbul au avut loc ciocniri între poliţie şi sutele de manifestanţi anti-guvernamentali, care au sfidat interdicţia impusă de autorităţi de a manifesta de 1 Mai.
Defilare gigant la Moscova
În Piaţa Roşie din Moscova, peste o sută de mii de persoane au participat la o defilare gigant.
În toată ţara, aproximativ două milioane de ruşi marchează această zi, reînviind, astfel, după 23 de ani de pauză, tradiţia fostei Uniuni Sovietice şi a lagărului comunist, unde 1 Mai era sărbătoare de stat la care oamenii erau obligaţi să ia parte.
Agenţiile de presă scriu că, în contextul crizei ucrainene, preşdintele rus, Vladimir Putin, vrea să demonstreze, prin această adunare, că tot poporul îl sprijină şi-i aprobă ambiţiile.
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită prima data în 1890, ulterior fiind folosită de regimul comunist în scop propagandistic.
După revoluţia din decembrie 1989, începutul "Lunii florilor" devine încet-încet punctul de start al sezonului estival: zi liberă, legată adesea de week-end.
1 Mai este un bun prilej pentru o primă escapadă spre Litoral sau pentru un grătar, cu prietenii, în mijlocul naturii.