1 Mai cu revendicări sociale în lume
Ziua de 1 Mai a fost marcată de proteste în mai multe state, pe fondul creşterii continue a numărului şomerilor şi a scăderii salariilor.
Articol de Arina Petrovici, 01 Mai 2011, 17:55
Tradiţionalele marşuri de 1 mai au reunit sute de mii de persoane în întreaga lume, care au manifestat pentru creşterea salariilor.
În Spania, a cărei economie se străduieşte să iasă din criză şi unde şomajul afectează o persoană activă din cinci, sindicatele au organizat peste 80 de manifestaţii.
În Portugalia, în pline negocieri privind un plan de ajutor financiar cerut Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, sindicatele au organizat o demonstraţie de forţă înaintea anunţării unor noi măsuri de austeritate.
La Berlin, unde mii de protestatari au defilat în calm, sindicaliştii au avertizat împotriva menţinerii salariilor la un nivel scăzut şi a tentaţiei angajatorilor de a folosi mână de lucru din Europa de Est.
Iar în Grecia, unde populaţiei i se cer sacrificii fără precedent de un an, mii de manifestanţi s-au reunit la Atena pentru a protesta faţă de noi măsuri de austeritate.
În mesajul său cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, premierul Georgius Papandreou a subliniat că pentru a depăşi criza, Grecia trebuie să se schimbe întrutotul, informează corespondentul Radio România, Monica Chihaia.
Nu există reţete magice - a spus acesta.
Mesajele optimiste induse de reprezentanţi ai guvernului şi de premier în ultimele săptămâni nu au reuşit să calmeze sindicatele.
Acestea au organizat duminică zeci de mitinguri de protest la Atena şi în principalele oraşe ale Greciei, acuzând măsuri care au dus la "cea mai ridicată rată a şomajului".
"La un an de la instalarea mecanismului de impunere a unor politici antipopulare şi antisociale cu girul guvernului, Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, 1 Mai 2011 ne găseşte confruntându-ne cu cea mai ridicată rată a şomajului pe care am cunoscut-o vreodată, cu încercări mari şi probleme serioase".