1.000 de zile de când Rusia a invadat Ucraina
La o mie de zile de la începutul invaziei ruseşti, Parlamentul European promite Ucrainei că Uniunea îi va stat alături atâta timp cât va fi necesar.
Articol de Radio România Actualităţi, 19 Noiembrie 2024, 18:52
La o mie de zile de la începutul invaziei ruseşti, Parlamentul European promite Ucrainei că Uniunea îi va stat alături atâta timp cât va fi necesar. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, afirmă că în lipsa ajutorului european, Ucraina ar fi căzut sub ocupaţia Rusiei.
Legislativul comunitar a organizat marți, la Bruxelles, o sesiune plenară la care a participat prin videconferinţă şi preşedintele Zelenski. În paralel are loc şi o reuniune a miniştrilor europeni ai apărării, la care a fost invitat şi secretarul-general al Nato, Mark Rutte.
Corespondență de la Bruxelles - Reporter: Bogdan Isopescu: ”Președintele legislativului european, Roberta Metsola, spune că Uniunea va fi alături de Ucraina atâta timp cât este necesar pentru a obține o pace corectă, iar președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina este recunoscătoare blocului comunitar pentru ajutorul său, care a făcut posibilă rezistența în fața Rusiei.
Volodimir Zelenski: ”În niciuna din cele 1.000 de zile ale acestui război, Uniunea nu a trădat valorile pe care le reprezintă și pe care le apără. Uniunea a demonstrat că aceste valori nu sunt doar cuvinte, nu sunt ceva abstract, ci acțiuni concrete care salvează viețile oamenilor. Vă rog să nu uitați de ceea ce Europa este capabilă. Iar dacă am putut menține aceste valori până acum, asta înseamnă că vom putea ajunge în momentul în care Rusia va accepta o pace corectă.”
În paralel, miniștrii europeni ai apărării discută despre ajutorul militar pentru Ucraina, mai ales în condițiile anunțului făcut de Statele Unite, care au permis Kievului utilizarea armamentului donat pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, speră ca exemplul Statelor Unite să fie urmat de mai multe state europene. O decizie pe care o încurajează și secretarul general NATO, Mark Rutte, invitat la discuțiile din consiliu.
Mark Rutte: ”NATO a spus foarte clar că state care livrează arme Ucrainei nu ar trebui să impună și limitări în utilizarea lor, dar aș spune că nu ar trebui să facem publice multe detalii pentru a nu da informații prea multe adversarilor noștri.”
La Bruxelles au existat însă și critici atât în Consiliu, cât și în Parlamentul European, în legătură cu discuția telefonică surprinzătoare dintre cancelarul german și Vladimir Putin. Președintele Ucrainei spune că unii lideri europeni par interesați de calcule electorale, în ciuda situației dificile a Kievului.”/editor Florin Lepadatu/