Greva în ţară
Peste 750 de mii de angajaţi din domeniul bugetar au încetat astăzi lucrul. Greva nu şi-a făcut simţită prezenţa acolo unde sindicatele nu au aderat la acţiunea de protest.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Octombrie 2009, 16:38
Corespondenţii Radio România au luat luni pulsul grevei generale a bugetariilor de luni. Astfel în judeţul Arad, aproximativ 90 la sută dintre membrii celor două sindicate din învatamânt au participat luni la greva organizată în mai multe instituţii. În aceste condiţii profesorii nu au intrat la clase, nu au facut cursuri, nu au ascultat elevii, nu au pus absenţe, dar au asigurat supravegherea elevilor. De asemenea nu s-a lucrat la Casa Judeţeană de Pensii, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Greva generală a funcţionarilor din instituţiile bugetare din Timiş a devenit, pe alocuri, de tip japonez. Cei 500 de angajaţi au purtat banderole albe pe braţ, dar susţin că sunt solidari întru totul cu colegii lor care sunt în grevă generală. Toate ghişeele serviciilor primăriei au fost deschise luni şi s-a lucrat după program normal. Nici Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş nu şi-a închis porţile, dar salariaţii au lucrat cu banderole. La fel s-a lucrat şi la Casa de Pensii, unde peste 2.000 de sindicalişti s-au prezentat la serviciu cu brasarde albe.
Peste zece mii de bugetari bihoreni au intrat în grevă luni la ora 8.00. Cele opt mii de cadre didactice au renunţat la o zi de muncă. Şase sute de salariaţi de la Direcţia Finanţelor Publice Bihor s-au prezentat la locul de muncă însă nu au lucrat cu publicul. Sindicaliştii din sănătate au apelat la o soluţie de mijloc: o parte dintre ei a intrat în grevă generală, însă cei de la Centrul de Transfuzii Oradea şi-au desfăşurat normal activitatea, pentru a nu perturba intervenţiile chirurgicale. Poliţiştii, jandarmii şi pompierii bihoreni nu au intrat în grevă, însă şi-au anunţat participarea la mitingul programat pe 7 octombrie în Capitală.
Aproximativ 100 de bugetari braşoveni, funcţionari în primăriile din Făgăraş şi Zărneşti au protestat luni, vreme de 2 ore, în faţa Prefecturii din Braşov. Pe de altă parte funcţionarii de la Primăria Făgăraş şi de la cea din Zărneşti nu au participat la grevă, activitatea în toate serviciile desfăşurându-se normal. Protestatarii din faţa Prefecturii din Braşov au înmânat cererile lor prefectului judeţului şi au anunţat ca vor participa, pe 7 octombrie, la mitingul din Bucuresti, dar si la greva de 2 ore programată pentru 23 octombrie.
La Cluj, sindicaliştii din administraţie au pichetat prefectura ca semn de nemulţumire faţă de legea salarizării unitare şi a reorganizării agenţiilor guvernamentale. La protest au participat 150 de persoane, fiecare primărie din judeţ dar şi Consiliul Judeţean având reprezentanţi printre protestatari.
Peste 12.000 de cadre didactice din judeţul Iaşi au aderat prin semnătură la protestul de luni, activitatea şcolară fiind întreruptă în aproape toate instituţiile de învăţămînt. Excepţie au făcut cei de la Colegiul de Artă ,,Octav Băncilă” din Iaşi, Şcoala din Comuna Brăieşti şi cea din Ţibăneşti, în care mare parte dintre profesori sînt afiliaţi la organizaţii sindicale care nu au participat la grevă. De asemenea, activitatea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi a fost complet paralizată, în aceeaşi situaţie aflîndu-se şi Casa Judeţeană de Pensii, unde lucrătorii s-au autosuspendat, luni, din funcţie, pentru a da greutate protestului lor.
În judeţul Neamţ, Casa judeţeană de Pensii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au avut program normal de lucru cu publicul. De asemenea, în mai multe şcoli şi grădinţe activitatea s-a desfăşurat normal, cadrele didactice neraliindu-se protestului. În schimb, la nivelul judeţului, aproape 80% dintre profesori au subscris la acţiunea grevistă, ceea ce face ca majoritatea şcolilor să fie închise. Aceeaşi situaţie la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, salariaţii de aici participînd în masă la protest. În unităţile spitaliceşti în schimb activitatea s-a desfăşurat normal, deşi mare parte dintre asistentele medicale şi-au exprimat acordul faţă de greva de luni.
În judeţul Gorj, doar o treime dintre sindicaliştii care lucrează în sfera sănătăţii s-a aflat luni la serviciu, asigurând soluţionarea urgenţelor,. La randul lor, 90 % din cadrele didactice şi jumătate din numărul funcţionarilor publici şi-au întrerupt luni activitatea.