Ghidul alimentaţiei sănătoase
Cartea profesorului Mencinicopschi conține o listă de luat la cumpărături cu E-urile periculoase.
Articol de Florentina Varga, 03 Februarie 2010, 15:44
Volumul "Noua ordine alimentară - Şi noi ce mâncăm?", scris de directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr. prof.Gh. Mencinicopschi, se doreşte a fi un ghid al alimentaţiei sănătoase.
Potrivit autorului, volumul este elaborat după o experienţă de peste 20 de ani de cercetări şi studii privind alimentele şi în special stilul de alimentaţie.
Cartea cuprinde informaţii privind stilul de alimentaţie la români, despre detoxifierea organismului, alimente funcţionale şi suplimente nutritive. De asemenea, arată cum să citim şi să interpretăm etichetă alimentelor şi despre falsificarea alimentelor.
Cartea conţine şi o lista de luat la cumpărături cu E-urile periculoase.
Indiferent de statutul social sau de puterea financiară, un lucru este sigur: trebuie să avem un nivel minim de cunoştinţe nutriţionale. De multe ori, o masă sofisticată nu înseamnă că e şi sănătoasă, iar una modestă nu înseamnă neapărat că nu este hrănitoare.
O altă concluzie a volumului este că, în cazul în care cei cu posibilităţi materiale mai mici nu conştientizează pericolul alimentelor ieftine industriale, atunci vor fi tentaţi să cumpere şi să consume astfel de alimente: mezeluri, salamuri, cârnaţi, pate-uri, slănină, margarină, pâine albă, snacks-uri, chips-uri, dulciuri industriale, brânzeturi topite şi sucuri industriale carbogazoase, periculoase pentru sănătate.
Asocierea acestora cu consumul de băuturi alcoolice de slabă calitate, uneori contrafăcute, şi fumatul nu fac decât să înrăutăţească situaţia, determinând implacabil apariţia bolilor degenerative grave la vârste din ce în ce mai tinere. Mai mult, folosirea excesiva a uleiurilor ieftine, nerezistente la prăjit (de ex. uleiul de floarea-soarelui) şi prăjirea alimentelor ca atare sau sub formă pane-urilor generează de-a dreptul alimente toxice care, din păcate constituie bază alimentaţiei.
Autorul cărţii afirmă că apariţia multor boli ale civiliazaţiei - sindrom metabolic, colesterol mărit, infarct de miocard, cancer, alergii alimentare, sunt doar rezultatul unei proaste alimentaţii, a adăugat autorul cărţii la lansare.