Fraudele informatice, noua modă a infractorilor
Grupările de crimă organizată se specializează în fraude informatice, considerate "cu riscuri mici şi câştiguri mari".
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 17 August 2009, 16:47
Inspectoratul General al Poliţiei Române a dat publicităţii o analiză privind evoluţia criminalităţii informatice în Romania. Concluzia analizei este că tot mai multe grupări care se ocupă de crimă organizată se specializează în criminalitatea informatică.
Conform analizei realizate de IGPR, numai în acest an au fost identificate 77 de grupări infracţionale care se ocupau de fraude informatice.
Victimele acestor grupări sunt atât din România cât şi din străinătate.
Raluca Seucan, purtător de cuvant al IGPR, a declarat la Radio România Actualităţi că unul dintre motivele pentru care grupărilor de crimă organizată se reorientează către acest tip de infracţiuni este faptul că se obţin câştiguri materiale mari într-un timp relativ scurt şi cu riscuri mici.
Raluca Seucan a mai spus că instrumentarea infracţiunilor informatice este dificilă din cauza caracterului trensfrontalier a acestora.
"Este nevoie, de cele mai multe ori, de obţinerea unor informaţii de la autorităţile din mai multe state. Procedura este şi costisitoare dar şi lentă", a mai adăugat oficialul IGPR.
Conform datelor Poliţiei Române, în cursul acestui an au fost confiscate aproape peste 1.700 de cărţi de credit falsificate.
Una dintre cele mai răspândite metode de fraudare informatică este phishing-ul
Phishing-ul reprezintă o tentativă, efectuată la întâmplare, de a obţine de la o persoană date esenţiale privind un cont bancar. Este vorba de date de tipul: nume de utilizator, parolă, numărul cardului bancar.
De cele mai multe ori atacul informatic se realizează printr-un email. Acesta pare să provină de la o bancă şi solicită o confirmare a datelor personale din motive de securitate bancară.
Atacurile phishing sunt tot mai răspândite pentru că nu necesită cunoştinţe aprofundate de informatică. Cristian Badea, director tehnic în cadrul grupului GECAD, grup care ofera - printre altele - şi soluţii de plăţi online explică: "Pentru a realiza un atac de phishing chiar nu este nevoie de un programator. Se găsesc pe internet o grămadă de unelte prin care se poate realiza aşa ceva. Nu este vorba de genii care realizează astfel de atacuri, o persoană comună o poate face".
Doar anul acesta, prin atacuri de tip phishing, au fost furaţi circa 800.000 de RON ( ~ 200.000 de euro ) de la clienţii unei singure bănci care activează în România.