Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eduard Manole propune un paradis fiscal

Interviu cu Eduard Manole, candidat la preşedinţie.

Eduard Manole propune un paradis fiscal
Eduard Manole. Foto: Mediafax

13 Noiembrie 2009, 18:50

Realizator: In interviul anterior am vorbit, domnule Eduard Manole despre motivele candidaturii dumneavoastră şi despre o parte dintre obiectivele pe care vi le-aţi propus în această campanie.

Vom continua discuţia noastră, dar mai întâi spuneţi-mi cum vi se pare că se desfăşoară campania din 2009 faţă de cea de acum 9 ani, prima la care aţi participat? Este mai dificilă, mai agresivă sau dimpotrivă, mai elegantă? Cum o precepeţi dumneavoastră?


Eduard Manole: Aparent este mai liniştită. Este evident că o parte dintre candidaţi, ca să nu zic iarăşi de aceiaşi patru de care vorbeşte toată lumea şi care apar pe toate posturile de televiziune şi de radio, s-au înţeles, şi-au împărţit şi sectoarele aici, în Bucureşti, nu se ceartă, şi-au pus afişajele peste tot, dar fără ştim exact de unde sunt banii.

Totul foarte clar şi foarte liniştit. Pe de altă parte, însă, în 2000, era mult mai simplu. Candida domnul Iliescu, erau şi domnii Isărescu, domnul Stolojan, domnul Meleşcanu, domnul Roman. Erau candidaţi de alt calibru, în general, dar jocurile făcute şi atunci şi acum sunt foarte clare.

Realizator: La ce vă referiţi?

Eduard Manole: Dacă atunci a fost făcut jocul să iasă în turul domnul Vadim cu domnul Iliescu ca să fie sigur că iese domnul Iliescu, pentru că altă şansă nu prea avea în acel moment, conform sondajelor şi analizelor şi acum este făcut să iasă domnul Băsescu cu domnul Geoană şi nu aş vrea să mă pronunţ mai departe.

Realizator: Dar pe ce vă bazaţi dumneavoastră aceste afirmaţii?

Eduard Manole: Prin modul în care apar şi sunt promovaţi la toate posturile de televiziune şi de radio, în principal cele private, în care eu nu am apărut niciodată, spre exemplu, cu toate că au fost amendaţi de CNA de câteva ori, iar ceilalţi apar de multe zeci de ore pe zi.

Realizator: Dar, înţeleg că aţi făcut demersurile legale pentru a se lămuri aceste probleme pe care dumneavoastră spuneţi că le aveţi?

Eduard Manole:
Da, am făcut, am şi câştigat şi Curtea Constituţională mi-a dat dreptate, a ordonat camerelor reunite ale parlamentului să aibă grijă să-mi fie respectate drepturile constituţionale şi să fiu prezentat, inclusiv la Televiziunea Română şi în special de posturi, dar nimeni nu ţine cont de acest lucru.

Realizator: Domnule Eduard Manole, aş vrea să ne referim în acest interviu la programul dumneavoastră în care pledaţi pentru ca România să devină un paradis fiscal, spuneţi dumneavoastră, cu nivel zero al taxelor şi al impozitelor. Cum aţi ajuns la această idee?

Eduard Manole:
Deci, nu am spus neapărat un paradis fiscal imediat pentru că lumea când se gândeşte la paradis fiscal se gândeşte la banii lui Vântu şi ai altora sau ce s-a spus adineauri cu ...

Realizator: Fiecare se gândeşte la ce ştie.

Eduard Manole: Da, sau unde au fugit banii noştri.

Realizator: Despre paradis fiscal, da? Deci, fiecare se gândeşte la informaţiile pe care le are.

Eduard Manole:
Până acum, cetăţeanului în România i s-a prezentat paradisul fiscal drept o şmecherie unde fug banii negri din ţară şi sunt ei jefuiţi şi duşi banii acolo.

Realizator: Dar, dumneavoastră cum definiţi această noţiune?

Eduard Manole:
Da, explic imediat pas cu pas. Ca să se înţeleagă foarte clar că nu sărim brusc deodată în paradis şi că nu este atât de uşor şi sunt foarte multe condiţii, sunt foarte multe condiţii, sunt foarte multe negocieri, tratate bilaterale şi multiple, aş vrea dacă îmi permiteţi să spun un pic de paşi, cam cum se face acest lucru.

Realizator: Vă rog.

Eduard Manole:
Pentru că, în mod normal, după ce ajung preşedinte, să zicem, sunt multe alte probleme de rezolvat, în primul rând ţinând cont de situaţia actuală, internă şi internaţională. Această aşa-zisă criză pe care o avem noi în ţară bineînţeles că nu o defineşte nimeni corect, ei se referă doar la o criză economică, unii mai vorbesc şi de o criză financiară pe plan mondial.

Este o criză de sistem generală şi în străinătate şi la noi. La noi, criza este în mod normal generată şi de clasa politică, aşa cum au condus ţara şi cu iresponsabilitate şi fără o strategie şi fără să poată aplica o strategie pe termen lung. Această luptă este clar că este vorbă doar de politicianism pentru ca guvernul care ni se tot prezintă acum, ba un guvern cu un prim-ministru, alt prim-ministru, iar nu vine, iar cade ş.a.m.d. Este evident o prostie pentru că...

Realizator: Bun, dacă spuneţi că este o prostie, spuneţi-mi cum aţi proceda dumneavoastră dacă aţi fi preşedintele României.

Eduard Manole: Vă spun acum. Vă spun de ce. Imediat. Tocmai încercam să vă spun de ce o consider eu o prostie, pentru că este foarte uşor să propui un prim-ministru, un guvern, nu ştiu câţi miniştri, fie tehnocraţi, fie politicieni de orice altă natură când nu avem nicio strategie de rezolvare a problemelor, nici nu am definit problemele, nici nu avem strategie, nici nu vrem să hotărâm o strategie pe termen mediu şi pe termen lung.

Realizator: Aceasta, ca România să devină paradis fiscal este o strategie viabilă?

Eduard Manole:
Exact asta vroiam să vă spun că este singura. Deci, dintre cei 12 candidaţi care suntem acum nu am văzut la absolut niciunul, cu toate că am avut răbdare să citesc platformele lor, nicio strategie clară unde vor să ducă România în următorii 10-15-20 de ani. Am văzut discuţii despre taxe, impozite. La PNL, spre exemplu, care mă rog, liberalii, teoretic ar trebui să scadă impozitele, au anunţat că ar vrea să facă 10% impozitarea.

Eu am propus aceasta în 2000, nu se mai poate în acest moment pentru că oricâte taxe am mări sau am scădea sau nu ştiu ce nu a avem posibilitatea, cu atâţîa angajaţi avem şi cu modul în care funcţionează economia, cu întreprinderile mici şi mijlocii, dând faliment foarte multe şi foarte rapid, nu avem posibilitatea să susţinem nici pensiile, nici dezvoltarea economică a României, investiţiile de infrastructură, nici educaţie, nici sistem de sănătate ş.a.m.d.

Realizator: Şi în situaţia în care este acum România, cu o criză economică ce-şi arată colţii, cu o criză politică, cum credeţi dumneavoastră practic că soluţia acestor probleme este transformarea României într-un paradis fiscal?

Eduard Manole:
Nu este soluţia, este dezideratul, este exact, vorbeam de o strategie pe termen mediu şi pe termen lung. Dacă îmi daţi voie, eu vă spun paşii, pas cu pas.

Realizator: Păi, aş vrea.

Eduard Manole: Deci, în primul rând, după ce ajung preşedinte va fi prezentarea în parlament a strategiei de dezvoltare pe termen lung de transformare a României dintr-un stat opresiv, corupt şi controlat de grupuri infracţionale organizate interne şi internaţionale într-o ţară suverană, independentă în care instituţiile statului există ca manifestare a voinţei cetăţenilor pentru o viaţă mai bună şi mai demnă şi prezint strategia în parlament.

Văd, bineînţeles, prin negocieri cu celelalte partide parlamentare şi cu celelalte partide, chiar dacă nu sunt parlamentare şi cu viaţa publică exact dacă sunt de acord, dacă înţeleg şi eu promovez exact acest lucru de care vă spuneam, transformarea pas cu pas de la un stat....

Realizator: Dar nu mi-aţi spus ce presupune. Deci, tot aştept să-mi spuneţi şi probabil şi ascultătorii noştrii aşteaptă să le explicaţi ce înseamnă transformarea României într-un paradis fiscal?

Eduard Manole:
Imediat.

Realizator: Vă rog.

Eduard Manole:
Înseamnă automat scăderea taxelor şi impozitelor la zero, cetăţeanul nu mai are probleme de genul acesta, automat scade foarte mult sistemul bugetarilor şi administraţiei în general din stat. Automat vom avea posibilitatea să mărim implicit salariile şi absolut imediat pentru că...

Realizator: Păi din ce?

Eduard Manole:
Păi din acelaşi lucru. Dacă dumneavoastră acum sunteţi plătită, aveţi un salariu brut şi un salariu net, diferenţa dintre salariul brut şi salariul net, dacă nu o să mai fie taxe şi impozite şi nu o să mai aibă angajatorul dumneavoastră obligaţia să plătească, banii aceia pot să vi-i dea dumneavoastră. Deci, se măreşte automat salariul cu 40%-50%-60%, doar din faptul că angajatorul dumneavoastră nu mai plăteşte taxele şi impozitele la stat.

Realizator: Dar bugetarii care sunt plătiţi de la bugetul statului, ei cum vor supravieţui în acest paradis fiscal?

Eduard Manole: Exact asta vă explicam când vorbeam şi data trecută de centre de profit. Este aberant ca un stat, mai ales un stat ca al nostru în care vârsta de pensionare a fost acceptată, există stabilit, au încercat să o mărească acum, dar nivelul de viaţă şi speranţa de viaţă a cetăţenilor din România este cu totul mai mică faţă de ce este în Uniunea Europeană şi cu ce forţă de muncă îmbătrânită şi din păcate deprofesionalizată în ultimii 20 de ani avem, nu suntem în stare să susţinem economia naţională şi nu suntem în stare să susţinem o dezvoltare a societăţii român.

Realizator: Deci aş vrea să revin la această întrebare...

Eduard Manole: Asta vă spun...

Realizator: Pentru că nu mi-aţi dat răspunsul. Vă rog!

Eduard Manole:
Lăsaţi-mă să termin răspunsul. Deci ca să avem bani, singura posibilitate este să avem centre de profit naţionale, ale ţării. Centre de profit înseamnă automat şi crearea unor centre noi de profit, spre exemplu fonduri de investiţii, bănci româneşti naţionale, ale statului, preluarea, spre exemplu, monopolul pe jocurile de noroc şi aşa mai departe şi reluarea celorlalte unităţi economice şi ale reţelelor de distribuţie electrică, apă şi aşa mai departe, ale ţării, care au fost privatizate ilegal.

Realizator: Şi cum le luaţi dacă au fost privatizate, nu legal sau nu e părerea dumneavoastră cum au fost privatizate? Dar sunt nişte contracte de privatizare făcute în numele statului român pe o anumită perioadă de timp. Ele ar costa foarte mult dacă ar fi reziliate.

Eduard Manole: Cine v-a spus că ar costa foarte mult?

Realizator: Specialiştii spun.

Eduard Manole: Care specialişti?

Realizator: Specialiştii...

Eduard Manole:
Adică cei care au făcut contractele vă spun că nu putem să le reziliem, pentru că ei le-au făcut de la început prost ca să nu putem să le reziliem. Nu, eu vă...

Realizator: Eu vă spuneam, specilaliştii economici, care au comentat aceste privatizări şi aceste contracte, ei spuneau că ar costa cetăţeanul român mai mult dacă aceste contracte ar fi retrase.


Eduard Manole:
Atunci o să vă dau trei exemple foarte clare.

Realizator: Vă rog!

Eduard Manole: Unu: Petromidia, se ştie şi acum, a apărut şi în presă, chiar înaintea campaniei electorale, că nu are nici acum un contract de privatizare. Contractul de privatizare făcut la origine nu a fost validat de parlament niciodată şi cu toate acestea Petromidia a fost preluată şi vândută, banii încasaţi în străinătate şi a rămas pe cu totul alte treburi - punctul unu.

Un alt exemplu: Petromul a fost cumpărat, practic, pe cei 600 de milioane de euro, care au fost daţi prin lege de domnul Băsescu către domnul Patriciu, care domnul Patriciu şi-a răscumpărat acţiunile de la OMV cu aceşti bani şi OMV a cumpărat Petromul cu aceeaşi bani pe care i-am dat noi.

Vi se pare legal? Există legea, care fost dată şi lumea uită de acest miliard de dolari plecat dintr-o parte în alta, care, după ce s-a vândut Petromidia, nici în acest moment nu ştim unde este miliardul de dolari. Un alt exemplu, care este evident că nu avem contract de privatizare.

Deci dacă nu există contract de privatizare, putem să constatăm acest lucru şi să luăm înapoi o instituţie foarte puternică economică? Da! Punctul trei: toate reţelele de distribuţie electrică, gaze şi aşa mai departe, care au fost /.../ privatizate, descentralizate şi tot restul.

Gândiţi-vă doar la scandalul pe care l-am avut anul trecut şi acum doi ani referitor la /.../ în care au fost acuzaţi de trădare domnul Sereş şi cu celălalt ministru şi a fost arestat pentru spionaj un foarte important om, consultant internaţional şi aşa mai departe. Toată lumea ştia acest caz, da...?

Realizator: Acestea sunt cazuri care au fost discutate în justiţie...

Eduard Manole:
Atunci cum este posibil...?

Realizator: Şi pe care le-am urmărit cu toţii...

Eduard Manole: Asta spun. Deci atunci cum este posibil ca tocmai acest caz, în care absolut toate instituţiile statului au atras atenţia că este un mare pericol şi aşa mai departe, totuşi, aceeaşi bucată de distribuţie naţională a fost vândută în continuare cu 100 de milioane de dolari. Deci îi acuzăm că au făcut spionaj pe aceeaşi care au cumpărat, totuşi, fabrica de la statul român, cu toate că au fost acuzaţi de trădare...

Este evident că o şesime din reţeaua de distribuţie naţională, fie ea gaze, fie energie electrică, fie apă, da? Nu se poate vorbi de o sumă de 100 de milioane, 200 de milioane ca fiind un contract serios. Nici măcar muncitorii care să se apuce să sape canalele respective n-ar putea fi plătiţi cu aceşti bani, dapăi să mai şi sapi sute de mii de kilometri de reţea, să faci reţelele din toate punctele de vedere funcţionale.

Deci au fost total neserioase contractele. V-am dat trei exemple, care înseamnă Petrom, Petromidia, nu mai vorbesc de Carom, RAFO, /.../ şi multe altele. Doar aceste trei sisteme, distribuţie electrică, distribuţie apă ..., distribuţie gaze şi cele... Petrom, Petromidia înseamnă automat un contract cu 30-40 de miliarde.

Deci deodată în momentul în care statul român le va prelua pe contracte, care în mod normal sunt nule, din moment ce sunt miniştri care le-au semnat sub învinuire penală şi care, în mod normal, a declarat şi domnul Băsescu că o să meargă dosarul până la capăt. Dacă o să meargă dosarul până la capăt, este evident că acest contract se anulează şi rămâne ... Aceste sisteme de distribuţie energie electrică, gaze, apă aduc bani, multe miliarde la stat.

Realizator: Am înţeles.

Eduard Manole: Noi îi putem folosi pentru dezvoltare, îi putem folosi automat pentru revigorarea sistemului de sănătate şi aşa mai departe.

Realizator: Am înţeles. Acestea sunt părerile şi propunerile dumneavoastră, în cazul în care veţi ajunge preşedintele României. Domnule Eduard Manole, în programul dumneavoastră "De la România lor la România noastră", aşa se intitulează, spuneti că doriţi să schimbaţi şi instituţiile statului şi că se va ajunge chiar la dizolvarea parlamentului. Eu aş vrea să vă întreb ce credeţi dumneavoastră că s-ar rezolva prin aceste măsuri?

Eduard Manole: Cu toţii cred că suntem de acord că dacă mâine am deveni fiecare dintre noi preşedinte, dumneavoastră dacă aţi fi mâine preşedinte, credeţi că oricât de bine pregătită aţi fi, oricât de bună-credinţă aţi fi...

Realizator: Eu nu candidez la această funcţie.

Eduard Manole: Eu mă refer... orice cetăţean din ţară...

Realizator: Referiţi-vă la dumneavoastră.

Eduard Manole: Mă refer la mine. Dar orice cetăţean din ţară cred că este conştient de faptul că dacă ajunge mâine preşedinte şi încearcă... pus de... prin alegeri directe, de întregul popor, da? Şi se duce în parlament cu aceeaşi indivizi care sunt acolo de 20 de ani, cu aceleaşi partide, cu aceleaşi structuri de partide, cu aceleaşi grupuri de interese care finanţează aceste partide, după /vedem/ şi în această campanie, cu sute de milioane.

După cum ştiţi foarte bine, ce s-a întâmplat în ultimul an, ce luptă pentru guvern, pentru alianţe, pentru bani, pentru distribuţie de bani, este evident că nu veţi putea face absolut nimic cu aceste structuri.

Trebuie reformate de la început şi restructurate de la început. Trebuie să ajungem, în primul şi în primul rând, să modificăm legislaţia referitoare la aceste partide şi la toţi ceilalţi vectori ai societăţii. Şi de abia după ce-i vom schimba, atunci vom face alegeri cu adevărat corecte.

Realizator: Am înţeles. Doriţi să lucraţi cu un alt parlament în condiţiile în care...

Eduard Manole: De corectitudine şi dreptate socială.

Realizator: Şi în condiţiile în care veţi ajunge preşedintele României. Domnule Eduard Manole, mai avem mai puţin de un minut până la sfârşitul emisiunii şi aş dori să vă rog să adresaţi un mesaj ascultătorilor care vă urmăresc acum. 30 de secunde.

Eduard Manole: Suntem în 2009, au trecut 20 de ani de la Revoluţie. Între timp, ne-am pierdut ţara, am ajuns într-o situaţie în care nici nu mai avem natiune, nu mai suntem protejaţi, nu mai suntem respectaţi, oriunde am fi, fie în ţara noastră, fie în străinătate.

Trebuie neapărat să vă hotărâţi ce vreţi. Vreţi să fiţi stăpâni în ţara voastră sau să fiţi nişte simpli angajaţi la nişte firme străine, care nu au nicio legătură cu România şi cu viitorul copiiilor voştri? În cazul în care v-aţi hotărât şi voi că nu mai putem aşa, trebuie neapărat să votaţi pe cineva cu adevărat independent.

Realizator: Vă mulţumesc, domnule Eduard Manole, pentru participarea la această emisiune.

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine
Life & Style 22 Noiembrie 2024, 15:40

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine, cu aproximativ o lună înainte de Crăciun, iar oferta conține prețuri...

Primii brazi au apărut deja în piețe și în magazine
Traficul pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, a fost reluat
România 22 Noiembrie 2024, 15:23

Traficul pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, a fost reluat

Traficul pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, a fost reluat, întrucât zona a ieșit de sub incidența codului roșu de viscol.

Traficul pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița, a fost reluat
Proiectul ultimului lot montan din viitoarea autostradă A8, Târgu Mureş - Târgu Neamţ
România 22 Noiembrie 2024, 15:19

Proiectul ultimului lot montan din viitoarea autostradă A8, Târgu Mureş - Târgu Neamţ

Proiectul ultimului lot montan din viitoarea autostradă A8, Târgu Mureş - Târgu Neamţ a fost postat vineri în Sistemul...

Proiectul ultimului lot montan din viitoarea autostradă A8, Târgu Mureş - Târgu Neamţ
Ursula von der Leyen salută rezultatul favorabil al discuţiilor dintre România, Bulgaria şi Austria
În lume 22 Noiembrie 2024, 15:14

Ursula von der Leyen salută rezultatul favorabil al discuţiilor dintre România, Bulgaria şi Austria

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută rezultatul favorabil al discuţiilor informale, de astăzi, de la...

Ursula von der Leyen salută rezultatul favorabil al discuţiilor dintre România, Bulgaria şi Austria
Donald Trump a făcut o nouă nominalizare la conducerea Departamentului Justiţiei
În lume 22 Noiembrie 2024, 15:10

Donald Trump a făcut o nouă nominalizare la conducerea Departamentului Justiţiei

Preşedintele american ales, Donald Trump, a făcut o nouă nominalizare la conducerea Departamentului Justiţiei, după ce primul...

Donald Trump a făcut o nouă nominalizare la conducerea Departamentului Justiţiei
EURO 2025 de tineret: România, în urna a treia la tragerea la sorți
Sport 22 Noiembrie 2024, 15:04

EURO 2025 de tineret: România, în urna a treia la tragerea la sorți

Naționala de tineret a României pregătită de Daniel Pancu va fi în urna a treia la tragerea la sorți a grupelor de la...

EURO 2025 de tineret: România, în urna a treia la tragerea la sorți
Înmatriculările de autoturisme noi în Europa, în ușoară creștere
Economie 22 Noiembrie 2024, 15:03

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa, în ușoară creștere

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au fost, în primele zece luni din an, de aproape 11 milioane de unităţi, cu...

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa, în ușoară creștere
Riscul unui conflict global este real, atrage atenţia premierul Poloniei, Donald Tusk
În lume 22 Noiembrie 2024, 14:55

Riscul unui conflict global este real, atrage atenţia premierul Poloniei, Donald Tusk

Evenimentele precedente arată că există un risc real pentru izbucnirea unui conflict global, a declarat vineri premierul...

Riscul unui conflict global este real, atrage atenţia premierul Poloniei, Donald Tusk