Zece angajaţi de la Oltchim "au intrat în greva foamei"
Salariaţii spun că au recurs la această formă extremă de protest pentru că nu au altă variantă de a-şi recupera salariile restante de peste două luni.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 02 Decembrie 2013, 14:29
Zece angajaţi de la Compania Oltchim au intrat, luni dimineaţă, în greva foamei, alte câteva zeci protestează în curtea combinatului, pentru că nu şi-au mai primit salariile de două luni şi jumătate.
Oamenii sunt nemulţumiţi de situaţia societăţii, aflată în proces de reorganizare din cauza pierderilor mari înregistrate în ultimii ani.
Reprezentanţii salariaţilor urmează să aibă o întâlnire cu conducerea Oltchim.
Cei 10 salariaţi au recurs la această formă extremă de protest, pentru că - susţin ei - doar aşa mai pot spera în a-şi recupera banii.
Aceştia susţin că nu vor renunţa la greva foamei până când premierul Victor Ponta nu va accepta o formă directă de dialog cu aceştia.
Planul de reorganizare, "pus în aplicare in 2014"
Situaţia trenează încă de anul trecut, când privatizarea a eşuat.
Oamenii de aici se arată tot mai îngrijoraţi, în condiţiile în care iniţial administratorii judiciari anunţaseră procesul de privatizare pentru toamna care abia s-a încheiat.
Acesta va suporta însă o amânare, ministrul economiei anunţând, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că abia anul viitor va fi pus în aplicare planul de reorganizare a combinatului, plan care va include şi privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea.
Până acum, companii din Rusia, China, dar şi din România, s-au arătat interesate de achiziţionarea Oltchim, fie la pachet cu Rafinăria Piteşti, fie doar societatea din Râmnicu Vâlcea.
La Bucureşti este programată întrunirea Adunării Generale a Creditorilor Oltchim, care discută planul de reorganizare a companiei.
În cadrul acestuia este prevăzută înfiinţarea unei noi societăţi care să preia activele combinatului şi care să devină astfel atractivă pentru potenţialii investitori.
Tot astăzi, ar urma să se discute şi eventual să se stabilească criteriile de preselecţie a investitorilor şi graficul de depunere a ofertelor angajante.