Veşti bune pentru economia americană
În SUA deficitul comercial s-a redus în iunie la aproximativ 43 de miliarde de dolari, faţă de 48 de miliarde în luna mai.
11 August 2012, 15:17
Recesiunea din zona euro creează îngrijorări şi peste ocean, o cincime din exporturile Statelor Unite fiind îndreptate spre Europa.
Între timp, însă, dinspre economia americană veştile încep să fie bune.
Datele care indică o posibilă îmbunătăţire a economiei americane, prezentate vineri de Departamentul muncii, se referă la o scădere cu 6.000 a numărului de americani care au cerut ajutoare de şomaj săptămâna trecută.
Numărul total este astfel de 360.000, sub previziunile economiştilor.
De asemenea, firmele au creat în luna iulie peste 160.000 de noi slujbe - cea mai mare creştere lunară din februarie până în prezent.
O altă veste bună a venit din partea Departamentului de comerţ, care a arătat că deficitul comercial s-a redus în iunie la aproximativ 43 de miliarde de dolari, faţă de 48 de miliarde în luna mai.
Scăderea e pusă pe seama importurilor mai ieftine de petrol, iar deficitul se află acum la cel mai redus nivel de la sfârşitul anului 2010.
Şi exporturile americane au crescut, chiar şi cele spre Europa. Analistul Joel Naroff, citat de agenţia Associated Press, spune că atât timp cât SUA vor continua să-şi vândă bunurile în exterior economia americană va înregistra o creştere moderată.
Economiştii privesc, însă, în continuare cu îngrijorare spre situaţia din Europa.
Paul Dales, economist la Capital Economics, spune tot pentru Associated Press că recesiunea severă din zona euro va începe curând să afecteze şi exporturile americane.
Toţi ochii sunt aţintiţi asupra Europei, pentru că o cincime din exporturile SUA merg către această piaţă.
Cotidianul Washington Post notează că un alt semnal pozitiv în America este faptul că preţurile locuinţelor au crescut în această primăvară.
Analiştii spun că, deşi există astfel de semnale, cel mai probabil piaţa locuinţelor îşi va reveni cu adevărat abia în primăvara anului viitor.
O altă problemă rămâne faptul că milioane de americani au datorii mai mari decât valoarea casei pe care o deţin.
Toate aceste aspecte vor afecta, cel mai probabil, şansele preşedintelui Barack Obama de a fi reales la alegerile din noiembrie.
Reprezentanţi ai echipei de campanie a lui Obama consideră că americanii nu vor vota, totuşi, în funcţie de starea economiei, ci şi comparând viziunea preşedintelui cu cea a republicanului Mitt Romney, care va fi contracandidatul lui Obama.
Preşedintele american consideră că persoanele bogate trebuie taxate suplimentar, în timp ce fostul om de afaceri Mitt Romney nu este de acord cu acest lucru.
Sondajele arată în continuare o luptă strânsă între cei doi, în special în aşa-numitele swing states - statele disputate în general de republicani şi democraţi.
Cel mai recent sondaj, comandat de postul de televiziune CNN, arată că Barack Obama ar avea un avans de 7% în faţa lui Mitt Romney.
Acelaşi sondaj mai arată că tot mai mulţi americani consideră că situaţia economică se înrăutăţeşte.
Procentul celor care sunt optimişti în legătură cu evoluţia economiei a scăzut faţă de aprilie şi e în preajma a 35%.