Vârsta minimă pentru vot şi muncă,"problemă de responsabilitate"
Sociologul Mircea Kivu atrage atenţia că politicienii trebuie să fie responsabili în ceea ce priveşte scăderea pragului de vârstă peste care tinerii pot vota sau munci ca zilieri.
Articol de Cristina Grecu, 31 Mai 2013, 19:05
Un proiect al ministerului muncii aflat în dezbatere publică avansează ideea ca tinerii să poată lucra ca zilieri de la 15 ani.
Altă propunere, de data aceasta, de modificare a Constituţiei ar coborî vârsta de vot la 16 ani, deşi vârsta majoratului la care se presupune că un tânăr devine responsabil este de 18 ani.
În timp ce politicienii se contrazic cu privire la discernământul pe care îl are un tânăr sub vârsta majoratului, sociologii atrag atenţia că autoritătile ar trebui să fie cele responsabile.
Sociologul Mircea Kivu consideră că cei care merg să muncească zilieri la 15 ani se duc constrânşi de nevoi aşa că statul ar fi mai bine să-şi asume răspunderea pentru crearea unor condiţii decente de trai pentru copii, în loc să legifereze munca la 15 ani.
"Cred că într-un fel statul abandonează rolul său de protejare a copilului, pentru că mi se pare curios că tocmai pentru munca de zilier.
"La 15 ani, conform legii, copiii sunt în sistemul de învăţământ obligatoriu, şi, bun, îi laşi să muncească în vacanţă, da. Vacanţa este şi ea făcută, gândită de pedagogi cu un rost", spune Mircea Kivu.
Alegători mai tineri
În ce priveşte votul de la 16 ani, nu ar fi rău ca aleşii să fie votaţi de o populaţie mai tânără - spune Mircea Kivu - dar, pe de altă parte, un tânăr la această vârstă ar putea să nu fie suficient de matur pentru a lua o astfel de decizie.
"Tinerii de azi sunt mai dezvoltaţi fizic, dar din punct de vedere psihic nu sunt mult mai dezvoltaţi decât predecesorii lor de acum 30 de ani. Mai există şi argumente pro: există argumentul că totuşi parcă prea mult decid pensionarii pentru ce se întâmplă în ţara asta.
"Statisticile ne arată că tinerii aflaţi la perioada 18 - 20 de ani participă la vot în proporţie destul de mare. După aceea, apare perioada la care scade participarea la vot", spune Mircea Kivu.
În România vârsta majoratului este cea la care tinerii pot merge la vot, adică 18 ani; dacă scădem vârsta de vot ar trebui să scădem şi vârsta majoratului - mai spune sociologul Mircea Kivu.