Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani „o scădere drastică”
Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa și din cauza „invaziei de produse de miere Ucraina”, afirmă crescătorii de albine.
Articol de Florentina Varga, 05 Aprilie 2024, 19:30
Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani o scădere drastică, în condiţiile în care costurile de producţie au crescut foarte mult, preţurile de achiziţii au scăzut în aceeaşi măsură, iar interesul pentru miere este unul modest, susţin apicultorii.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, afirmă că România este recunoscută ca o mare producătoare de miere la nivel european, chiar dacă în ultimii patru ani producţiile apicole au fost unele modeste.
Ioan Fetea: Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa, cel puţin datorită invaziei de produse de miere în mod deosebit din Ucraina, de multe ori miere necontrolată, miere care ajunge în vamă şi nu ştiu nici vameşii, ne sună pe noi că nu cunosc trasabilitate, nu ştiu ce este în butoaie, de unde vine, unde ajunge. Mierea este printre produsele alimentare cele mai verificate din punct de vedere al compoziţiei, al valorii şi al calităţii.
Reporter: Câte controale se fac calitative pentru miere?
Ioan Fetea: Peste 75-80, ca şi la mierea bio.
Ioan Fetea a mai precizat că Ministerul Agriculturii a alocat în acest an un ajutor de 25 lei pe familia de albine, iar până săptămâna viitoare încă se mai pot depune dosare.
Astăzi, pe platforma apicolă Băneasa s-a deschis Târgul Naţional al Mierii. Până duminică, vizitatorii pot achiziţiona miere, produse ale stupului, dar şi utilaje pentru producţia de miere. Intrarea este liberă.