Unii oameni de afaceri părăsesc România
Patronii firmelor sunt atraşi de paradisurile fiscale de pe glob prin taxele reduse de acolo sau chiar de lipsa taxelor, dar îşi îndreaptă atenţia şi spre ţări vecine, unde impozitele sunt mai mici.
11 Iunie 2010, 15:16
De teama unor eventuale majorări de impozite, creşte numărul oamenilor de afaceri care-şi mută firmele în paradisuri fiscale sau în Bulgaria.
Tendinţa este încurajată şi de costurile mari de operare din România.
Săptămânalul "Capital" scrie că numărul firmelor înregistrate în zone cu taxare redusă a crescut cu 20% în primele luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2009.
Patronii firmelor offshore sunt atraşi de paradisurile fiscale de pe glob prin taxele reduse de acolo sau chiar de lipsa taxelor.
Deşi impozitele din România au rămas deocamdată aproape neatinse, antreprenorii se aşteaptă ca, forţaţi de încasările bugetare tot mai scăzute, guvernanţii să mărească impozitele.
În plus, există şi nemulţumiri legate de regimul fiscal din România.
Într-o astfel de atmosferă, unii oameni de afaceri aleg să-şi mute afacerile în paradisuri fiscale.
Florin Mănescu, directorul unei societăţi care se ocupă de înfiinţarea de firme offshore, ne-a declarat că în ultimele două-trei luni procentul celor care apelează la serviciile sale a crescut cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dincolo de aceste destinaţii exotice, patronii se orientează şi spre mutarea afacerii în Bulgaria, în oraşul Ruse, de exemplu, situat aproape de Bucureşti.
Chiar dacă firma e înregistrată acolo, ei îşi pot continua operaţiunile în România.
Bulgaria este atractivă - au declarat pentru "Capital" câţiva specialişti prin fiscalitate şi chiar prin costurile mai mici de înmatriculare a autovehiculelor second hand importate.
Reprezentantul Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului, Romulus Dascălu, oferă şi un exemplu de firme din industria alcoolului care doresc să se mute din România.
Decizia ar urma să fie luată dacă autorităţile vor aplica decizia de reducere a numărului de antrepozite din România, afirmă Romulus Dascălu.