Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un nou eveniment din seria "Alege-ţi brokerul tău"

Bursa de Valori Bucureşti organizează un nou eveniment din seria "Alege-ţi brokerul tău".

Un nou eveniment din seria "Alege-ţi brokerul tău"
Directorul general al BVB, Ludwig Sobolewski. Foto: Arhivă.

Articol de Radiojurnal, 17 Noiembrie 2016, 14:35

Bursa de Valori Bucureşti organizează, astăzi, un nou eveniment din seria "Alege-ţi brokerul tău". Reuniunea îşi propune realizarea unui contact direct între brokeri şi investitori.

Reprezentanţii brokerilor vor răspunde la întrebări şi vor prezenta serviciile pe care le pot oferi celor care îşi deschid conturi de brokeraj. Interviu realizat de reporterul RRA, Iulian Olescu.

Iulian Olescu: Ce acţiune a întreprins în ultima perioadă Bursa de Valori Bucureşti pentru a continua dezvoltarea pieţei de capital româneşti şi pentru transparentizarea şi simplificarea procesului de listare?

Ludwik Sobolewski: Le spunem potenţialilor investitori că merită să investească la Bursa de Valori Bucureşti pentru că avem companii care plătesc dividende foarte mari şi în plus ne aflăm, cel mai probabil, înainte de o perioadă de creştere însemnată a acestor firme. Anul acesta nu a fost unul prea uşor pentru investitori, în ceea ce priveşte preţul acţiunilor, dar asta face parte din mecanismul de funcţionare al pieţelor de capital. Vremuri grele sau foarte grele sunt urmate de perioade bune sau foarte bune.

Derulăm în prezent şi concursul intitulat "Condus de randament", în cadrul căruia oamenii tranzacţionează pe Bursă iar cei care obţin cele mai bune rezultate vor primi premii în prima parte a anului următor. Noi gândim aşa: cei mai buni prieteni ai investitorilor sunt brokerii pentru că ei au interese comune. Brokerii vor ca, clienţii lor să câştige, să fie mulţumiţi, de aceea organizăm din nou o întâlnire între brokeri şi potenţiali clienţi, dar şi persoane care sunt deja active sau foarte active pe piaţa de capital.

Reuniunea "Alegeţi brokerul tău" îşi propune tocmai să faciliteze interacţiunea între potenţiali investitori şi brokeri. Observăm în acelaşi timp un interes în creştere al companiilor în a se lista şi cred că asta este una dintre cele mai bune veşti pentru investitori, astfel nu numai că pot găsi investiţii profitabile în firme care sunt deja listate ci vor avea şi alte oportunităţi de a-şi plasa banii în aceste noi comapnii şi de a câştiga astfel bani, pentru că de fapt acesta este scopul final al unei investiţii. A fi investitor înseamnă a face ceva inteligent cu fondurile pe care le deţii şi de aceea este important să ai o comunicare bună cu brokerii.

Iulian Olescu: Vorbind de listarea companiilor private, de ce credeţi că multe companii ezită încă să se listeze, în special firme mari ce ar putea contribui la creşterea lichidităţii pe piaţa de capital?

Ludwik Sobolewski: Cred că motivul principal în acest moment este că aşteaptă un caz reuşit pe care să-l urmeze. Avem multe întâlniri şi contacte cu companii de diverse dimensiuni şi sunt foarte interesate, sunt practic în procesul de a înţelege că listarea este un fel de poliţă de asigurare, o modalitate alternativă de finanţare a activităţii lor pentru a nu depinde în exclusivitate de creditele bancare. Vedem şi un interes în creştere din partea firmelor mici, care nu pot obţine împrumuturi de la bănci pentru că sunt subcapitalizate, adică au nevoie de mai mult capital propriu pentru a putea lua un credit.

Antreprenorii încep să înţeleagă că piaţa de capital satisface tocmai această nevoie, pot obţine capital de pe bursă şi îşi vor îmbunătăţi astfel dramatic accesul la finanţare. Listarea pe piaţa de capital nu numai că oferă o nouă cale de dezvoltare pentru o companie dar îi oferă şi o poziţie mai bună în raport cu alte instituţii financiare, inclusiv cu băncile. În acest sens, piaţa de capital şi sectorul bancar se completează reciproc.

Iulian Olescu: Organizaţi toate aceste acţiuni pentru a atrage investitori pe piaţa de capital. Ce rezultate aşteptaţi în urma acestor eforturi?

Ludwik Sobolewski: Ceea ce facem este în direcţia îmbunătăţirii educaţiei financiare, deci avem multe iniţiative menite să producă rezultate pe termen lung, cum ar fi de exemplu: 'platforma universală' denumită fluent în finanţe, un fel de şcoală a pieţei de capital. Lansăm însă şi proiecte care implică oamenii direct în tranzacţionarea la bursă. În ceea ce priveşte aşteptările vedem deja primele rezultate ale concursului 'Condus de randament'.

Performanţele intermediare ale celor 300-400 de oameni care participă deja în această competiţie şi care demonstrează că sunt capabili să performeze la un nivel mult mai ridicat decât randamentul oferit de indicele principal al Bursei de valori Bucureşti, adică peste media pieţei. Aceşti investitori sunt într-adevăr foarte pricepuţi pentru că am văzut randamente după prima lună de 4-5%. Cred că asta reprezintă o lecţie importantă şi o ilustrare a faptului că şi atunci când piaţa este deseori pe minus din cauza diferitelor turbulenţe externe, oamenii pot totuşi să câştige bani în urma tranzacţiilor la bursă, chiar peste ceea ce oferă alte instrumente financiare.

AUDIO:

Economie 03 Aprilie 2025, 10:43

Taxe vamale între 10 şi 50 de procente pentru toţi partenerii comerciali ai SUA

Experţii spun că escaladarea războiului comercial va duce la scumpiri de produse pentru americani şi va antrena scăderea...

Taxe vamale între 10 şi 50 de procente pentru toţi partenerii comerciali ai SUA
Economie 03 Aprilie 2025, 10:40

Educarea financiară a tinerilor este o prioritate

Fără o educaţie financiară adecvată, tinerii se confruntă cu dificultăţi în gestionarea resurselor financiare personale.

Educarea financiară a tinerilor este o prioritate
Economie 03 Aprilie 2025, 09:14

În Programul "Casa Verde Fotovoltaice" au fost aprobate alte 10.400 de dosare

Lista este publicată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu: afm.ro.

În Programul "Casa Verde Fotovoltaice" au fost aprobate alte 10.400 de dosare
Economie 02 Aprilie 2025, 13:11

Dezvoltarea competenţelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate

Prezent alături de studenţii Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la o conferinţă pe tema dezvoltării sectorului...

Dezvoltarea competenţelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate
Economie 02 Aprilie 2025, 08:08

Sebastian Burduja: Nu se susţine acest scenariu al dublării sau al exploziei preţurilor

În România, preţul mediu al energiei electrice a fost al patrulea cel mai ridicat din Uniunea Europeană în martie.

Sebastian Burduja: Nu se susţine acest scenariu al dublării sau al exploziei preţurilor
Economie 02 Aprilie 2025, 07:55

Banca Naţională a stabilit IRCC la 5,55%, faţă de precedenta valoare de 5,66 de procente

Ratele la împrumuturile calculate în funcţie de Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor continuă să scadă uşor,...

Banca Naţională a stabilit IRCC la 5,55%, faţă de precedenta valoare de 5,66 de procente
Economie 02 Aprilie 2025, 07:47

Ministerul Finanţelor a anunţat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis pentru luna aprilie

Începând de vineri, timp de o săptămână, persoanele fizice cu vârsta peste 18 ani pot achiziționa noile titluri în lei și în...

Ministerul Finanţelor a anunţat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis pentru luna aprilie
Economie 01 Aprilie 2025, 11:15

Scad ratele la creditele cu dobândă variabilă

Este consecința scăderii valorii trimestriale a IRCC, anunțată de BNR pentru următoarele trei luni.

Scad ratele la creditele cu dobândă variabilă