Ultima tranşă de la FMI "întăreşte rezerva BNR"
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că tranşa în valoare de peste 900 de milioane de euro va sprijini Banca Naţională în lupta împotriva oricărei tentative de presiuni speculative.
07 Iulie 2010, 15:25
Cea de a cincea tranşă a împrumutului acordat României de FMI urmează să intre în rezerva Băncii Naţionale.
Valoarea acestei tranşe este de peste 900 de milioane de euro.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că intrarea acestei tranşe a împrumutului în ţară va întări rezerva Băncii Naţionale în lupta împotriva oricărei tentative de presiuni speculative.
"Banca este pe piaţă, încontinuu, şi ea se bazează pe rezerva Băncii Naţionale, în primul rând, iar faptul că această rezervă se întăreşte e un semn bun.
"Suntem asiguraţi împotriva oricărei tentative de presiuni speculative. Presiunile speculative pot fi făcute şi când moneda se întăreşte şi când moneda slăbeşte", a spus Adrian Vasilescu.
Întrebat dacă pronosticurile pesimiste ale analiştilor în raport cu evoluţia euro s-ar confirma ar putea influenţa în vreun fel piaţa valutară românească, şi dacă da, în ce fel, consilierul guvernatorului BNR a răspuns că astfel de situaţii au mai existat.
"Să privim în urmă. N-am mai trecut prin asta? A fost un moment în care dolarul a slăbit, euro s-a întărit şi am ajuns într-un anumit moment în echilibru, la paritate de unu la unu.
"Acum sunt prognoze că se întoarce paritatea, dar de data asta s-ar întări dolarul ar slăbi euro - n-am mai trecut prin asta?", a afirmat Adrian Vasilescu.
Băncile şi FMI vor discuta riscul de expunere la piaţa din România
Principalele nouă bănci străine din România se vor întâlni în 22 iulie, la Bruxelles, cu FMI, Banca Naţională, Comisia Europeană, pentru a patra evaluare a acordului încheiat în martie 2009, la Viena şi, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piaţa locală.
Adrian Vasilescu crede că nu vor fi încercări de a reduce sub media de 20% expunerea spre România.
"Ştiţi bine că în Europa există o medie acceptată a acestor expuneri, în jur de 20%. Nu văd încercări de a reduce, sub această medie, expunerea spre România.
"Asta pe de o parte, iar pe de altă parte unda verde care a venit acum de la FMI dă posibilitatea statului român de a apela şi la alte surse de finanţare pe piaţa internaţională", a mai adăugat consilierul guvernatorului Bancii Naţionale.