UE: Volum record de gaze rămas după iarna din 2023-2024
După atacarea Ucrainei de către Rusia, UE a reușit să instaleze mai multe capacități de producere a energiei regenerabile, astfel că a redus producția de electricitate pe baza gazului.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Aprilie 2024, 12:30
Comisarul European pentru energie, Kadri Simson, spune că la începutul lui aprilie depozitele de gaze ale Uniunii erau pline în proporție de 58 de procente, cea mai mare cantitate înregistrată la finalul sezonului rece. Este rezultatul reducerii consumului de gaze european, a diversificării surselor de aprovizionarte dar și a înlocuirii unor volume cu producție din unități noi de regenerabile.
După începerea războiului din Ucraina, Comisia recomanda statelor membre să ia măsuri pentru reducerea consumului de gaze al Europei pentru a scădea dependența de Rusia. Pe parcursul ultimilor doi ani această reducere ajungea la 18 procente iar în cazul României la 20 de procente.
Tot pe fondul crizei declanșate de război, Comisia recomanda găsirea unor surse alternative de gaze pentru a elimina importul din Rusia. Dependența scădea de la 45 de procente în 2021 la 15 procente în 2023 și continuă să scadă.
Pentru a evita complicații, Executivul recomanda umplerea depozitelor de gaze la 90 la sută din capacitate pentru iarnă iar toate aceste elemente au condus la volumul record rămas după iarna din 2023-2024, în speță 58 la sută din capacități.
Această rezervă mare este datorată și unui alt element: Europa a reușit să instaleze mai multe capacități de producere a energiei regenerabile astfel că a redus producția de electricitate pe baza gazului. Comisarul European, Kadri Simson, spune că această înlocuire echivalează cu o economisire a 24 de miliarde de metri cubi de gaz doar pentru 2023. Iar toate măsurile combinate au redus consumul de gaz cu 107 miliarde de metri cubi în 18 luni.
Un alt avantaj a fost reducerea emisiilor din sectorul energetic cu 24 la sută. Iar scăderea emisiilor nu a însemnat o reducere a activității industriei pentru că datele arată o dezvoltare economică în această perioadă.