UE pune economia a 12 state membre sub supraveghere
Potrivit unui prim raport al mecanismului de alertă, prezentat marţi în PE, situaţia macroeconomică din 12 state membre ale UE va fi analizată mai aprofundat în săptămânile următoare.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 14 Februarie 2012, 18:57
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, le-a prezentat parlamentarilor europeni un prim raport al aşa-numitului "mecanism de alertă", instrument adoptat nu cu mult timp în urmă.
Mecanismul are rolul de avertizare asupra vulnerabilităţii economice a unor state ale Uniunii Europene, iar atunci când alerta este confirmată de analize mai detaliate şi de evoluţia ţării respective, Comisia Europeană va recomanda un pachet de măsuri pentru eliminarea dezechilibrelor.
Eurostat a publicat marţi primul său raport cu privire la indicatorii aşa-numitului "tablou de bord" al dezechilibrelor macroeconomice din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
De fapt, este vorba despre un mecanism de alertă care va permite Uniunii Europene să identifice şi să remedieze dezechilibrele macroeconomice din fiecare stat membru.
Raportul este, în esenţă, un instrument de radiografiere şi de supraveghere, pentru detectarea dezechilibrelor macroeconomice riscante.
"Domeniile care sunt supravegheate sunt competitivitatea, performanţele la export, contul curent, datoriile private şi piaţa imobiliară", a declarat Olli Rehn.
Situaţia macroeconomică din 12 state membre va fi analizată mai aprofundat în săptămânile următoare.
Între aceste ţări nu se află şi România, care împreună cu Grecia, Cipru şi Portugalia se află deja sub supraveghere.
"Aceste ţări sunt deja supravegheate, în contextul asistenţei financiare asistate", a mai spus Olli Rehn.
Cele 12 ţări care vor intra în supravegherea aprofundată a Comisiei sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Italia, Ungaria, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.
În ţările în care, în urma acestor analize, vor fi identificate dezechilibre periculoase Comisia va formula recomandări pentru remedierea situaţiei indicatorilor cu probleme.