UE: Fermierii vor avea mai multă libertate în alegerea culturilor
Consiliul Uniunii Europene a adoptat o serie de modificări la politica agricolă comună.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Mai 2024, 13:44
Modificările survin după protestele fermierilor față de reglementările cu privire la mediu și țin cont și de impactul războiului din Ucraina și al fenomenelor meteorologice extreme.
Astfel, fermierii nu vor mai avea obligații restrictive, ci vor putea alege între mai multe posibilități de gestionare a culturilor. La fel, ei au la îndemână mai multe variante pentru a crește biodiversitatea pe suprafețele cultivate.
Spre exemplu, fermierii nu mai sunt obligați și recompensați dacă aleg să lase anumite suprafețe nelucrate pentru a crește biodiversitatea. În același scop, ei pot alege culturi diverse în loc să lase terenul nelucrat.
Un alt set de modificări are ca scop reducerea poverii administrative, dar și a inspecțiilor și controalelor. Fermele de până în zece hectare nu vor fi supuse acestor supravegheri.
Toate aceste modificări se vor aplica retroactiv, începând cu 1 ianaurie 2024, pentru a nu leza fermierii care au contestat vechile obligații și care acum au fost eliminate.
În ansamblu, spun reprezentanții Consiliului, modificările nu reprezintă un pas înapoi în privința obiectivelor de mediu și mențin un echilibru între practicile agricole și țintele de sustenabilitate din politica agricolă comună.
Actul legislativ urmează să fie semnat formal de reprezentanții consiliului și cei ai Parlamentului European, după care va intra în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial până la sfârșitul lunii mai.