UE "este pregătită" pentru o criza alimentară
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat că Uniunea Europeană este pregătită pentru o criză mondială alimentară. Producătorii agricoli susţin că preţurile produselor alimentare vor creşte în continuare.
Articol de Florentina Varga, 04 Martie 2011, 19:03
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a apreciat în cadrul unei conferinţe susţinute la Bucureşti că Uniunea Europeană "este pregătită" pentru o criză mondială alimentară.
"La nivel european, nu stăm atât de prost cu stocurile şi nu se pune problema unei crize alimentare în UE, datorită lipsei aprovizionării pieţelor.
"Uniunea Europeană are, totuşi, un potenţial de producţie real, care e realizabil. Nu avem motive de îngrijorare speciale pentru recolta la care ne aşteptăm", a declarat Dacian Cioloş.
Oficialul european a subliniat că fenomenul creşterii preţului la produsele agroalimentare se manifestă în toată lumea şi că el nu poate fi combătut, decât prin creşterea producţiei agricole la nivel mondial.
Dacian Cioloş a atras atenţia că potenţialul unei ţări de a hrăni propria populaţie nu este suficient, ci trebuie valorificate măsuri care depind de autorităţile naţionale.
Preţurile produselor alimentare "vor creşte în continuare"
Preţurile produselor alimentare cresc, iar o motivaţie ar fi lipsa propriei producţiei, apreciază Emilian Dobrescu, preşedintele Patronatului Zahărului din România.
"Creşterea preţului la zahăr se datorează, în primul rând, faptului că România nu-şi asigură din sfecla propie decât 20% din consum. În condiţiile acestea, normal că depindem foarte mult de preţul cu care importăm", a declarat Emilian Dobrescu.
Cu toate acestea, producătorii agricoli susţin că preţurile produselor alimentare vor creşte în continuare, datorită lipsei stocurilor şi a scumpirii cerealelor.
Banca Mondială a avertizat că preţurile alimentelor au atins un nivel alarmant, care poate pune în pericol siguranţa alimentară.
Şi Fondul Monetar Internaţional a apreciat că preţurile acestora s-ar putea menţine, mai mult timp, la niveluri ridicate, record, deoarece agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns să acopere cererea, care este în urcare.