Ucraina se confruntă cu "o gravă criză economică"
Potrivit Naţiunilor Unite, în estul Ucrainei preţurile la pâine sau lapte au crescut în ultimul an cu 30%, iar la carne şi brânzeturi cu 75-80 de procente.
22 Februarie 2015, 19:02
Odată cu revolta pro-europeană, ucrainenilor li se promitea o schimbare.
La un an de atunci, însă Ucraina trece printr-un conflict civil ce a făcut deja mii de morţi, a pierdut din teritoriu şi se confruntă cu o gravă criză economică.
Elanul dat de plecarea de la putere a preşedintelui pro-rus a fost tăiat în martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea.
Mai mult, îm estul ţării, regiunile Doneţk şi Lugansk deveneau teatre de război.
În aprilie, liderii rebelilor pro-ruşi cereau desprinderea de Ucraina.
Noul preşedinte Petro Poroşenko se declara pregătit să apere ţara, aveau să urmeze însă luni negre, în care violenţele au escaldat, iar răspunsul Uniunii Europene a părut defazat.
Separatiştii au declanşat mai multe ofensive, cu scopul de a cuceri cât mai mult teren înainte de un eventual acord de pace. Acesta avea să fie obţinut la Minsk, în septembrie 2014.
Înţelegerea de la Minsk nu a fost însă respectată, ba mai mult, confruntările s-au extins spre puncte cheie, noduri maritime rutiere sau feroviare.
O nouă înţelegere a fost convenită, luna aceasta, în capitala bielorusă, după un efort diplomatic susţinut de Franţa şi Germania.
La acest moment, oficial, în regiunile Doneţk şi Lugansk este în vigoare un armistiţiu.
Civilii resimt însă gravele consecinţe ale războiului.
Potrivit Naţiunilor Unite, în estul ţării preţurile la pâine sau lapte au crescut în ultimul an cu 30%, iar la carne şi brânzeturi cu 75-80%.
Mai mult, populaţia şi-a epuizat orice fărâmă de economii, nu are de lucru şi nici nu poate beneficia de servicii medicale.
Se estimează că peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în confruntări, peste 13 mii au fost răniţi şi aproape un milion au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele.