TVA-ul la pâine "s-ar putea reduce în urma unui proiect pilot"
Premierul Victor Ponta spune că guvernul va aborda în discuţiile cu FMI care încep marţi la Bucureşti problema reducerii TVA-ului la produsele alimentare de bază.
Articol de Florin Matei, 14 Ianuarie 2013, 20:15
Guvernul ia în calcul reducerea TVA la produsele alimentare de bază şi într-o primă etapă intenţionează introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, a declarat luni premierul Victor Ponta.
Proiectul ar presupune, potrivit premierului Victor Ponta, pe de-o parte reducerea TVA până la 9% şi, pe de altă parte, asigurarea din alte părţi a impactului de aproximativ 150 de milioane de lei.
El a subliniat că va discuta în perioada următoare un astfel de proiect cu ministrul agriculturii şi cel al finanţelor.
"Vreau să merg pe tot lanţul de producţie, să vedem ce înseamnă implicaţia bugetară ca şi când pur şi simplu de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% în încasări.
"Sigur, asta presupune că asigurăm banii din altă parte şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai mult taxe plătite sau nu, a afirmat Victor Ponta.
Preţul alimentelor de bază, discutat cu FMI
Premierul susţine că la pâine există o evaziune fiscală foarte mare.
"La pâine am zis, pentru că este un produs unde este o uriaşă evaziune fiscală, în al doilea rând pentru că este un produs extrem de consumat în România, nu unul exotic, şi în al treilea rând pentru că are o anumită semnificaţie", a precizat premierul.
Proiectul pilot pentru reducerea TVA la pâine în 2013, urmează să fie discutat cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale săptămâna aceasta.
La discuţiile care încep marţi la Bucureşti cu FMI, guvernul vrea să pună problema creşterii salariului minim de la 700 la 800 lei şi a reducerii TVA la produsele de bază agro-alimentare.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Erik de Vrijer, va începe de mâine la Bucureşti a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by. România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.