Trei bănci din Austria, retrogradate
Agenţia de rating Moody's a retrogradat cele mai mari trei bănci din Austria pe care le consideră vulnerabile la condiţiile dificile de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est.
06 Iunie 2012, 11:18
Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în scădere raitingurile a şase bănci din Germania şi a trei bănci din Austria- Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria.
Ratingul Erste Group Bank a fost coborât cu două trepte, la "A3", în timp ce calificativele Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria au fost reduse cu câte o treaptă, la "A2", respectiv "A3", potrivit agenţiei Reuters.
Erste deţine în România grupul BCR, Raiffeisen este prezentă prin Raiffeisen Bank, iar Bank Austria controlează subsidiara românească a UniCredit.
Potrivit agenţiei Moody's, instituţiile financiare austriace sunt considerate vulnerabile la condiţiile dificile de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est şi la noi şocuri provocate de criza din zona euro.
Potrivit agenţiei Reuters, noile raitinguri ale Erste şi UniCredit au perspectivă negativă, iar cel al Raiffeisen stabilă.
Potrivit unui comunicat de presă al agenţiei Moody's perspectiva negativă atribuită grupului Erste are la bază faptul că instituţia financiară este mai vulnerabilă la condiţiile operaţionale "adverse şi incerte" din România şi Ungaria, unde grupul are operaţiuni semnificative.
Şase bănci din Germania, retrogradate
În Germania, raitingul pe termen lung al al Commerzbank AG, a doua mare bancă a Germaniei, a fost retrogradat cu o treaptă, de la 'A2' la 'A3' iar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma şi alte retrogradări, notează Reuters.
Tot cu o treaptă au fost retrogradate şi băncile Landesbank Baden-Wuerttemberg Norddeutsche Landesbank GZ şi divizia UniCredit din Germania.
În ceea ce priveşte cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank AG, Moody's a anunţat că a amânat acţiunile de raiting pentru momentul în care vor fi efectuate revizuiri şi pentru alte companii financiare globale cu operaţiuni semnificative pe pieţele de capital.
Retrogradarea este parte a unui proces mai amplu de revizuire a ratingurilor băncilor din regiune dar nu este atât de dură cum a fost în cazul băncilor din economii mai slabe, cum ar fi Spania şi Italia, notează Reuters.