Tranzacţii imobiliare, vânate de fisc
Agenţia de administrare fiscală şi-a propus să recupereze cât mai mult din "TVA-ul neplătit aferent tranzacţiilor imobiliare".
22 Februarie 2010, 14:27
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi-a propus să recupereze cât mai mult din cele 700 de milioane de euro, sumă la care evaluează TVA-ul neplătit de unele persoane fizice care au făcut tranzacţii imobiliare din 2006 şi până în prezent.
ANAF a început seria de controale, în timp ce o parte dintre cei vizaţi socotesc drept abuz plata TVA pentru astfel de operaţiuni şi cred că Ministerul Finanţelor Publice era dator cu clarificarea legislaţiei.
Controalele ANAF vin după o lungă perioadă în care Ministerul Finanţelor Publice a tăcut cu privire la acest impozit.
Gabriel Biriş, avocat specializat în legislaţie fiscală a declarat că în 2004, când s-a introdus cota unică, a insistat pentru clarificarea impozitării în acest sector, al persoanelor fizice care fac tranzacţii imobiliare.
"Atunci mi s-a spus că piaţa trebuie stimulată şi nu s-a făcut nimic. În 2008 am repetat discuţia - la fel s-a zis: piaţa are probleme şi nu trebuie să se facă nimic. În 2009 au început controalele", a adăugat Gabriel Biriş.
În 2010 a fost pentru prima dată introdus în Codul Fiscal un articol care spune: "Condiţiile în care persoanele fizice care fac astfel de tranzacţii plătesc TVA vor fi reglementate prin norme" - lucru care s-a şi intâmplat. În acest context, apare foarte ciudată acţiunea ANAF, acţiune care poate fi înţeleasă după reguli care ţin de bun-simţ, dar mai puţin de prevederi legislative, mai spune avocatul.
Dragoş Bogdan, vicepreşedinte ANAF a spus că Agenţia îşi face doar treaba, aplicând legea, care este foarte clară de mai mulţi ani.
"Există o diferenţă doar de aplicabilitate. Se precizează că persoanele fizice care realizează, cu caracter de continuitate, în scopul obţinerii de venituri, tranzacţii cu construcţii noi, cu terenuri construibile şi depăşesc plafonul de 35.000 de euro, cât este prevăzut în Codul Fiscal, sunt obligate să se înregistreze ca plătitor de TVA şi, automat, să plătească TVA", a declarat vicepreşedintele ANAF.
ANAF a luat în 2009 declaraţiile fiscale de la notariate. Au rezultat astfel 7.000 de contribuabili despre care Fiscul consideră că ar fi trebuit să se înregistreze ca plătitori de TVA. Cazurile sunt diverse.
"În matrice intră şi cine nu trebuie" - spune avocatul specializat în Drept comercial Gheorghe Piperea, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale al Societăţilor de Insolvenţă.
"În cazul meu, este vorba despre un teren mai mare care a fost parcelat şi pe urmă a fost vândut la mai mulţi cumpărători. Deşi nu este vorba de un comerciant sau de o activitate cu continuitate, Fiscul a considerat că este plătibil TVA, ba, mai mult decât atât, s-a adăugat şi un procent de 100%, practic, la suma considerată TVA, plătibilă retroactiv, cu titlul de penalităţi", .
Din punct de vedere juridic, statul comite un abuz de putere care va fi sancţionat - precizează aceeaşi sursă.
Gheorghe Piperea a declarat că problema majoră însă este a atitudinii statului român care a tolerat aceste tranzacţii în anii 2006, 2007, 2008 şi nu mai tolerează din momentul acesta.
"Din punct de vedere juridic însă, dacă statul român, după ce ani de zile a tolerat această situaţie, care dezvoltau mari ansambluri rezidenţiale şi făceau milioane de euro, acum vine şi le pune retroactiv în spate acest TVA, înseamnă că comite un abuz de putere. Acest comportament imprevizibil, impredictibil al statului român este sancţionat", a adăugat Gheorghe Piperea.