Transferurile de bani la nivel mondial "vor creşte" în 2010
Potrivit unui raport de investiţii elaborat de conferinţa Naţiunilor Unite pentru comerţ şi dezvoltare, în următorii ani se estimează o creştere a fluxului de bani la nivel internaţional.
Articol de Gabriel Benescu, 23 Iulie 2010, 14:54
Circulaţia banilor la nivel internaţional, aşa-numitele fluxuri de capital, au înregistrat un regres în anul 2009 în România, ca de altfel în întreaga lume.
Potrivit raportului de investiţii elaborat de conferinţa Naţiunilor Unite pentru comerţ şi dezvoltare şi prezentate azi de biroul din Bucureşti al organizaţiei, pentru următorii ani se estimează creşteri ale valorii acestor fluxuri.
Documentul relevă faptul că fluxurile de investiţii străine globale au atins valoarea minimă în ultima jumătate a anului 2009, după care a început să se înregistreze o revenire moderată la începutul acestui an, ceea ce a generat un optimism rezervat cu privire la aceste fluxuri.
În România, intrările de capital au consemnat un regres, dar nu la nivelul consemnat de Islanda, Spania, Belgia, Marea Britanie sau Japonia.
Cu toate acestea, România rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii străini, situându-se pe locul 15 din 27 în Uniunea Europeană.
România "are nevoie de investiţii în infrastructură"
Directorul executiv al consiliului investitorilor străini, Doina Ciomag, spune că în 2010 România va înregistra un regres economic de 1-1,5%.
Creşterea TVA şi reducerea cheltuielilor bugetare vor avea efecte negative asupra consumului şi implicit asupra creşterii economice.
În opinia directorului executiv Doina Ciomag, aceste decizii trebuie însoţite de măsuri pentru relansarea economică, cel mai important domeniu fiind cel al investiţiilor în infrastructură.
"România are câteva oportunităţi, pe care ar trebui să le valorifice, şi acestea sunt faptul că avem surse de finanţare, ceea ce este foarte important.
"Fondurile pe care România le are disponibile de la Uniunea Europeană sunt o surse consistentă, pe care statul român poate să le folosească şi mai ales să fie folosite în acele domenii care pot să genereze relansare economică" spune Doina Ciomag.