Teodorovici: mecanism de restructurare financiară
Teodorovici: Guvernul a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiară.
Articol de Radiojurnal, 31 Iulie 2019, 20:18
Executivul a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiară, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern, subliniind că nu este vorba despre amnistie fiscală.
'Azi, în şedinţa de Guvern s-a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiară. Nu este o amnistie fiscală, cum din păcate este denumită în spaţiul public. Vorbim despre o restructurare financiară ce face parte dintr- un pachet de mai multe măsuri pentru mediul mediul economic', a spus Teodorovici.
El a precizat că măsura nu a fost luată pentru lipsa de fonduri la bugetul de stat, ci este rezultatul unui dialog cu mediul de afaceri, dar şi cu instituţii internaţionale.
'În primul rând trebuie menţionat că această măsură nu este luată pentru lipsa de fonduri la bugetul de stat. Nu acesta este motivul. Această iniţiativă este lansată şi azi de Guvern aprobată ca urmare a unui dialog cu mediul de afaceri, o discuţie de foarte mult timp, chiar şi cu structuri internaţionale, şi aici pot menţiona şi Fondul Monetar Internaţional care de nenumărate ori, de foarte mulţi ani de zile a menţionat că pentru astfel de situaţii statul trebuie să găsească o soluţie. Şi atunci, în urma unui dialog deschis, complex, corect şi foarte pragmatic cu mediul de afaceri în special, acest act normativ astăzi a prins contur. Ştiţi foarte bine situaţia acestor creanţe este de aproximativ 30 de miliarde (lei n.r.), dar asta este pe hârtie, aşa ca suntem obligaţi să luăm măsuri pentru ca o parte din aceste sume să intre în Trezoreria statului', a explicat ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, se propun două zone care să fie vizat de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii peste un milion de lei şi, desigur, partea care se situează sub acest plafon.
'Ca şi grup ţintă, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% dintre aceste au capital mixt şi capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol, ceea ce înseamnă că acest efect pozitiv al aceste măsuri se răsfrânge în mod pozitiv asupra a peste un milion de familii în România' a mai spus Teodorovici.
El a menţionat că este un sprijin care se acordă şi către peste 1.800 instituţii publice, inclusiv comunităţile locale, actul normativ aplicându-se şi în cazul acestora.
'Sunt comunităţi locale care au datorii fie către bugetul de stat, fie sunt datorii către bugetele acestor comunităţi locale din partea unor companii şi desigur alte speţe pe care această Ordonanţă le reglează', a precizat şeful MFP citat de Agerpres.
Eugen Teodorovici a adăugat că această restructurare financiară poate fi o oportunitate şi s-a declarat convins că va fi o implicare şi din partea sistemului bancar, care poate să crediteze firmele care decid să acorde o astfel de măsură de restructurare financiară şi care în urma acestui proces decid să îşi consolideze afacerile şi să rămână puternice în piaţă.
Eugen Teodorovici, mecanism restructurare financiara
129312
http://www.romania-actualitati.ro/files/Eugen%20Teodorovici.png
Guvernul a decis ca ziua de 16 august să fie liberă
Bugetarii vor avea luna viitoare o minivacanţă de patru zile. Guvernul a decis astăzi ca vineri, 16 august, să fie liberă, a doua zi după Adormirea Maicii Domnului, care se sărbătoreşte joi 15 august şi care este şi ea liberă. Excepţie fac salariaţii care trebuie să asigure permanenţă în unele instituţii.
Liber 16 august 2019
Procurorii DIICOT nu confirmă moartea victimelor din Caracal
Procurorii DIICOT, care anchetează presupusa crimă de la Caracal, nu au până acum probe care să ateste moartea celor două fete, Luiza şi Alexandra.
Procurorii DIICOT, care anchetează presupusa crimă de la Caracal, nu au până acum probe care să ateste moartea celor două fete, Luiza şi Alexandra. Chiar dacă Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a omorât pe fete, în lipsa probelor certe anchetatorii nu neglijează ipoteza că ele ar fi în viaţă. Sunt declaraţiile de astăzi ale şefului DIICOT, Felix Bănilă, pe care le-a sintetizat colega noastră Diana Surdu.
Reporter: Procurorii nu au concluzii preliminare ale testelor genetice şi antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la locuinţa lui Gheorghe Dincă, iar tot ceea ce a apărut pe surse sunt ştiri neconfirmate - a delarat procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă.
Felix Bănilă: Nu sunt neglijate nici una din versiunile de anchetă. Încă din datele de 15 aprilie, mă refer la prima victimă, la cea de 18 ani, respectiv 25 iulie 2019, cele două victime au fost introduse în aplicaţia de dispăruţi a Poliţiei Române, respectiv în sistemul informatic Schengen şi sunt date, deci, în urmărire atât la nivel naţional, cât şi nivel internaţional. Până nu avem nişte concluzii clare cu privire la faptul că una sau alta dintre cele două victime ar fi fost într-adevăr ucise sunt doar nişte indicii, noi le spunem rezonabile, aşa cum prevede Codul de Procedură Penal şi Codul Penal, dar până nu avem stabilit în mod cert acest lucru, nu putem neglija absolut nic o variantă de anchetă.
Reporter: Magistratul a precizat că oamenii legii nu se pot axa în exclusivitate pe declaraţia suspectului, care a devenit confuz în timpul audierilor. Gheorghe Dincă va fi testat cu detectorul de minciuni, el fiind de acord cu acesta. Poliţiştii şi procurorii nu au terminat cercetarea la faţa locului, care, potrivit legii, trebuie să se facă în preznţa suspectului şi a avocatului său. Şeful DIICOT a spus că locul faptei este asigurat şi nu este nici un risc să fie compromise probe, probe ADN fiind găsite inclusiv în casă.
Potrivit sursei judiciare rezultatele genetice ale oaselor ridicate din curtea de la Caracal ar putea ajunge la procurori cel mai devreme vinerea aceasta.
Realizator: Între timp, anchetatorii continuă cercetările în cazul celor două fete, Luiza şi Alexandra, pe care Gheorghe Dincă a mărturisit că le-a ucis. Poliţiştii au cercetat o casă din Caracal, din apropierea celei a lui Dincă, după ce mai multe mesaje semnalau că una din fete s-ar afla în podul casei respective, dar fără a găsi ceva relevant.
Suspectul a fost dus astăzi la Penitenciarul Jilava, pentru o serie de expertize şi analize medicale. Gheorghe Dincă urmează să fie supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul săvârşirii faptelor de care este acuzat. Totodată, potrivit avocatului său din oficiu, suspectului i se vor face şi analize medicale, după ce s-a plâns că se simte rău pentru că ar fi fost agresat de poliţişti.