Taxele "ar trebui menţinute" la valorile actuale
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat după întâlnirea cu noul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, că principalele taxe în România nu ar trebui să fie modificate anul viitor.
Articol de Oana Bâlă, 06 Septembrie 2010, 08:43
Aflat la Bucureşti, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, va fi primit luni la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.
Expertul Fondului s-a întâlnit duminică cu noul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. La finalul întrevederii, economistul american a declarat că principalele taxe în România ar trebui menţinute anul viitor la valorile actuale.
Evoluţia economiei româneşti este, zilele acestea, şi tema ceremoniilor organizate la împlinirea a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României.
Prezent la Ateneul Român, preşedintele Traian Băsescu a lăudat activitatea BNR din ultimii ani, pe care a calificat-o drept excepţională.
Banca Naţională a României a contribuit la amortizarea dificultăţilor prin care ţara şi societatea au trecut în ultimii 20 de ani, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a adăugat că de prea multe ori politicul a împins în spatele Băncii Naţionale responsabilitatea menţinerii stabilităţii macroeconomice a ţării.
"Şi acum, ca şi în numeroase alte dăţi în ultimii 20 de ani, Banca Naţională a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă a deciziilor politice.
"Suntem într-un efort consistent de ajustare economică, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, iar avangarda acestui efort este Banca Naţională a României", a declarat Traian Băsescu.
BNR, felicitată pentru conduita politicii monetare
La rândul său, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a ţinut să încurajeze guvernul României în procesul de implementare a deciziilor curajoase necesare în domeniul politicilor financiare şi economice.
El a felicitat conducerea BNR pentru conduita politicii monetare.
"Nu trebuie să fim mulţumiţi la niciun nivel.
"Rămâne o problemă esenţială atât pentru România, cât şi pentru celelalte economii, să continue cu procesul de reformă într-o modalitate activă şi să pună fundamentele unor evoluţii macroeconomice care să includă o politică fiscală sănătoasă care sunt esenţiale pe termen mediu", a declarat Jean-Claude Trichet.
Reformele economice corectuare sunt, în vremuri de criză, singurele soluţii pe care autorităţile unei ţări le pot lua, a declarat şi guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, la ceremoniile de aniversare a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.